Transport goederen naar Oekraïne

Transport goederen naar Oekraïne | Geld inzamelen
 
 

Het is oorlog in de Oekraine! Rusland is binnengevallen... Geen woorden voor... De inwoners van Oekraine hebben zich verenigd en vechten dapper terug. Ook voor onze vrijheid.

Negen vrienden van Aljona (de vrouw van Jan Wind) vechten aan het front als vrijwilliger. Eerst in Kiev en nu verder in het oosten van het land. Ze werken nauw samen met het leger, waarvan ze wapens hebben gekregen, maar verder ontbreekt het hun aan alles. Jaap Kraakman en Jan Wind, samen met Stichting Caritas Ukraine-Holland, hebben besloten om ze te helpen:
 
De eerste zending hebben we begin maart zelf naar de mannen in Kiev gebracht (verslag hiervan in bijgevoegde foto). Die reis heeft veel indruk op ons gemaakt. Vooral de vastberadenheid van de Oekraïners om hun land niet zomaar weg te geven.

De tweede zending is op 29 maart vertrokken in een grote vrachtwagen naar Bila Tserkva, 85 km zuid van Kiev. Daar vandaan gaat het met kleinere auto's naar de kazerne in Kiev. We leveren geen wapens, maar wel alles daaromheen, inclusief beschermende kleding.
 
Sindsdien leveren we in kleine beetjes, die met de vrachtwagens van Caritas meegestuurd worden. Naast de "vechtende" vrijwilligers hebben we ook nauw contact met andere Oekrainse vrijwilligers die heel goed werk doen, zoals het bevoorraden van ziekenhuizen en het naaien van kogelvrije vesten.

De lijntjes zijn kort. We leveren op bestelling. Alle vrijwilligers zijn bekenden van ons.
Meer informatie geven we graag. Belt u dan met 06 21393631.

Dank voor uw hulp!
Groeten, Jaap en Jan

Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
06-05-2022

De Toyota Landcruiser is deze week ontvangen door de mannen in Kiev!


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
30-04-2022

De auto is gekocht en vandaag vertrokken naar Kiev. Het is een Toyota Landcruiser geworden. Diesel, four wheel drive. Echt een mooi ding. Was nog even een puzzel hoe we hem het beste naar Oekraine konden brengen. En hoe dan de chauffeur weer terug. Hadden best wel wat aardige en creatieve mogelijkheden bedacht, totdat een Oekrainse vluchtelinge zich ineens aanbood. Ze wil weer terug naar haar land en kon zo mooi met de auto! Victoria heet ze. Wel stoer, om in haar eentje zo'n eind te rijden.


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
25-04-2022

Het is echt niet te geloven, maar vanmorgen hebben we een cheque ontvangen van basisschool De Burijn. Maar liefst 9630 euro!!! Wat een bedrag! Alle kinderen enorm bedankt! Wat hebben jullie goed jullie best gedaan. Rondjes gelopen totdat jullie erbij neervielen. Zelfgemaakte spulletjes verkocht. Geld opgehaald bij ouders, opa en oma's. Oekraine is er erg blij mee. En we weten al wat we ermee gaan doen. We gaan er een 4WD Pickup van kopen. Afgelopen weekend kwam het bericht dat ze die heel erg nodig hebben. Veel wegen zijn door de oorlog vernield. En de auto gaat gebruikt worden op hulpgoederen te brengen naar de kleine dorpjes, waar ze het heel hard nodig hebben. Vandaag al proberen we de auto te kopen. En daarna gaat ie er zo snel mogelijk heen.


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
23-04-2022

Lieve mensen,
we zijn erg blij dat het geld blijft binnenkomen.
- Gister een donatie van 750 euro.
- Afgelopen dinsdag een benefit concert in Haarlem van jonge talentvolle musici. We verwachten hier rond 2000 euro te kunnen krijgen.
- Ook basisschool De Burijn in Alkmaar heeft een grote inzamelingsactie gehouden. Jaap hield op school een presentatie, en aanstaande maandagochtend mogen we de cheque in ontvangst nemen. We zijn héél erg benieuwd. Hoewel natuurlijk elk bedrag goed is!


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
21-04-2022

De situatie aan het front is onduidelijk. Ozer, de organisator ter plekke in Kiev, heeft gevraagd nog even te wachten met het inkopen van allerlei spullen. Hij verwacht dat de oorlog nog lang gaat duren. En binnen korte tijd zal er meer duidelijkheid zijn wat voor een spullen ze het hardste nodig hebben. We blijven dan ook geld inzamelen. Het vrijwilligersleger groeit nog steeds. Een deel hiervan blijft in Kiev om de stad te beschermen. Een groot deel is al in het Oosten aan het nieuwe front.
Intussen gaan de leveringen naar Oekraine uiteraard door. We werken meer en meer samen met Stichting Caritas. Gister is een zending aangekomen in Odessa (hier vandaan gaan de verzamelde medicijnen per trein naar Charkov). Vandaag komt een vrachtwagen aan in Nova Odesa, vlakbij Nikolaev, waar ons contactpersoon Natalia de spullen ontvangt en verspreid. Volgende week gaat er een truck naar Mohyliv-Podilskyi.


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
07-04-2022

Ondanks dat we het eigenlijk niet zo erg meer onder de aandacht brengen (we kunnen niet blijven vragen om geld...), komen er toch nog steeds mooie donaties binnen:
- Vier dagen geleden Klaas met 1500 euro.
- Gister Nel met 500 euro.
- En vandaag het bedrijf VWS met maar liefst 5060 euro. Dit was een bijzondere. VWS is een bloemenexportbedrijf uit Broek op Langedijk. Ze hebben een tulpenplukdag georganiseerd, waarbij de bezoekers een tas konden kopen voor 5 euro, die ze geheel mochten vullen met tulpen. De opbrengst was 2530 euro, waarna directeur Gert Sijm het bedrag nog verdubbelde. We hebben Gert beloofd dat het geld heel goed terecht komt!


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
04-04-2022

De lading is vanmorgen aangekomen in Bila Tserkva. Via whatsapp video konden we meekijken hoe alles gelost werd. Prachtig en eigenlijk onvoorstelbaar dat internet nog steeds werkt. Igor was zichtbaar blij. Lena heeft gelijk haar deel van de lading meegenomen. En de spullen voor het front worden morgen opgehaald.
We zijn inmiddels al een paar dagen bezig met de voorbereiding van de derde zending:
- Helmen.
- Speciale walkie talkies die aan de helmen bevestigd kunnen worden, zodat ze hun handen vrij hebben.
- Meer stoffen om kogelvrije vesten te maken.
- Medicijnen die we niet gratis kunnen krijgen van het ziekenhuis, maar ze wel nodig hebben. Die kopen we dan.
- Auto's: Een 4WD pickup en een 4WD personenbusje. Allebei zeer hard nodig om spullen en mensen te vervoeren naar de juiste plek.
Tot zover..


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
02-04-2022

De vrachtwagen met de tweede zending is inmiddels de grens over in Oekraine. De chauffeurs wonen in Lutsk (West Oekraine). Ze gaan 1 nachtje thuis slapen en gaan morgenavond verder. Maandagochtend komen ze aan in Bila Tserkva.


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
28-03-2022

De tweede zending staat klaar! Morgenochtend komt een Oekrainse vrachtwagen, met onze bekende chauffeurs Sergey en Mykola, de lading ophalen.
Ze brengen de lading naar Bila Tserkva, ca 85 km zuid van Kiev. Dit is een gecombineerd transport. Alles, ca 100 m3, wordt gelost in de opslag van Igor.
- Het meeste blijft in Bila Tserkva en is op verzoek van Igor geleverd: Dekens, kussens, matrassen, slaapzakken, handdoeken, zeep, shampoo, heel veel etenswaren liefst lang houdbaar, oploskoffie, etc, etc. Dit is fantastisch bijeen gebracht door Stichting Caritas Ukraine-Holland uit De Rijp, die ook deze vrachtwagen geregeld heeft.
- Een gedeelte gaat naar Lena, ca 15 km Oost van Bila Tserkva, waar zij een naaiatelier heeft opgezet om met een groot aantal dames kogelvrije vesten te maken. De afgelopen week hebben wij (op bestelling) daarvoor speciale stoffen en fournituren ingekocht.
- En een gedeelte gaat naar het front in Kiev: Medicijnen, speciale oordoppen, mobiele telefoons, tabak, vitamine tabletten, speciale kijkers, etc. Helaas is net niet gelukt om op tijd helmen te krijgen. Dit komt de volgende keer.
Wat betreft de oordoppen een mooi verhaal: De soldaten hebben geen rommel nodig. Dus we zijn op zoek naar professioneel spul. Dat mag wat kosten. Oordoppen bijvoorbeeld moeten open staan om fluisterend met elkaar te kunnen praten, om te kunnen verstaan wat er door de walkie talkies gezegd wordt, om de vijand aan te horen komen. Maar gelijk dichtslaan als er een explosie is of als er geschoten wordt. Die dingen bestaan. Het zijn dure jongens, je betaalt er zo 30 euro voor per paar. We waren al van plan om ze te kopen, totdat Janneke uit Grootschermer een leverancier (Dynamic Ear Company in Delft, Jan Willem en Erik) wist over te halen om een grote partij aan ons te schenken. Echt niet te geloven. Het beste van het beste. Die ze ook leveren aan het Britse leger. Een hele pallet vol. 10392 paar. Drie duizend hebben we nu in deze zending gestopt. Twee duizend gaat in een andere zending van Caritas naar Chmelnystky, twee duizend binnenkort naar Nikolaev, waar ze ook allebei contacten hebben met het leger. En we houden nog wat achter de hand voor volgende keren.
Tot zover, groeten, Jan en Jaap


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
24-03-2022

Deze website is gister in de lucht gegaan. Gelijk al veel geld gedoneerd. Fantastisch! Maar ook willen we de donateurs bedanken die al eerder geld hebben gestort op de rekening van Stichting Caritas. Jullie support is echt overweldigend. Een motivatie om hiermee door te gaan. We laten de helden aan het front niet in de steek! Kiev mag niet vallen! (en de andere steden ook niet).


Jan Wind en Jaap Kraakman Stichting Caritas Ukraine Holland
24-03-2022

Beste mensen,

Het is alweer drie weken geleden dat Jaap Kraakman en Jan Wind naar Kiev zijn gereden. Gelijk toen de oorlog was begonnen werden de eerste plannen gemaakt.

We wilden de negen vrienden van Aljona helpen! Na een snelle inventarisatie bleek dat ze dringend het volgende nodig hadden: Drones, walkie talkies, nachtkijkers, beschermende kleding (incl helmen en kogelvrije vesten), verbandmateriaal en hele goede schoenen. Twee bedrijven besloten dit financieel te ondersteunen. Voor 26000 euro hebben we aan spullen gekocht. Van Stichting Caritas Ukraine-Holland konden we een kleine vrachtwagen gebruiken. We topten de wagen af met andere hulpgoederen die al in grote getalen bij de Stichting werden aangeleverd. Warme kleren, dekens, etenswaren, etc, etc. Op dinsdag 1 maart vertrokken we richting Kiev. Het verslag hiervan kan je lezen in de derde foto.

De reis heeft veel indruk op ons gemaakt. Vooral de saamhorigheid van de Oekrainers, en ook de vastberadenheid aan het front om de stad te verdedigen. De mannen zitten op een strategisch punt in de stad, die geheim moet blijven. We werden door het leger begeleid om daar te komen. Ter plekke aangekomen zagen we dat zij er niet met hun negenen waren, maar met een paar honderd, verdeeld over diverse brigades. Onze spullen werden met zeer veel dank ontvangen. Maar we hebben gezien dat alle andere soldaten en vrijwilligers op die plek ook steun nodig hebben. 

Na deze reis hebben we besloten om hiermee door te gaan. Geld in te zamelen om op zeer korte termijn een grotere partij spullen te brengen. Die gaan we niet zelf brengen, maar we kunnen dat, met al onze contacten, nu wel gemakkelijk coordineren.
Igor, hoofd van de burgerwacht in Zuid Kiev en Bila Tserkva, is hierbij een belangrijke schakel. We hebben hem persoonlijk ontmoet. Hij stelt een loods beschikbaar, waar we alles kunnen lossen. En vandaar gaat het met kleine auto's naar het front in Kiev.
Dit stelt ons ook in staat om met een grote vrachtwagen daarheen te rijden. Naast onze gerichte spullen, kunnen we dan ook veel etenswaren en andere hulpgoederen heenbrengen. Onze goede samenwerking met Stichting Caritas Ukraine-Holland komt hier heel goed van pas!

Doneren kan via deze site. De bedragen gaan naar Stichting Caritas. Maar als u grote bedragen wil doneren, dan graag even bellen met 06-21393631. We werken graag met u samen. Zullen alle uitgaven specifieren, zodat we een goede verantwoording achteraf kunnen geven.

Dank voor uw hulp!
Kiev mag niet vallen.
Groeten, Jaap en Jan


64 donaties
€ 47.688,00
Doel: € 100.000,00
47%