Stichting Solar Noodhulp Zambia Afrika

Stichting Solar Noodhulp Zambia Afrika | Geld inzamelen
 
 

Hallo!

Ik ben Lode en maakte in 2023 kennis met het prachtige Zambia, het land waar mijn verloofde vandaan komt. Midden 2024 begon er een ongeziene energiecrisis in Zambia, en dat hield me behoorlijk bezig.

Wanneer je hoort dat er ontelbare mensen zijn die tot en soms meer dan 20 uur per dag zonder elektriciteit moeten leven... 😢 Terwijl het voor mij hier in België zo vanzelfsprekend is...

Wat wil ik hieraan doen?

Ik wil mensen die vandaag nog steeds bijna een volledige dag zonder elektriciteit zitten – en daardoor geen eten kunnen bewaren in de koelkast en vaak in het donker leven – helpen door hen een installatie met zonnepanelen cadeau te doen. Niet alleen helpt dit de getroffen gezinnen, maar het draagt ook bij aan een beter energielandschap (meer elektriciteit op het net), en dat op een milieuvriendelijke manier.

Daarvoor heb ik jouw hulp nodig en ben ik opzoek naar donaties.

Wat gebeurt er met het gedoneerde geld? Het wordt gebruikt om lokale installateurs te vergoeden voor het plaatsen van zonnepanelen en batterijen bij arme gezinnen.

Ik wil dit initiatief ook ter plaatse in Zambia onder de aandacht brengen. Er wordt in de media nauwelijks over bericht, terwijl het probleem alleen maar groter wordt – en niet alleen in Zambia, maar ook in andere Afrikaanse landen. Het elektriciteitstekort komt door de droogte en als we onze klimaat verandering observeren lijkt er niets snel beterschap in te komen.

Zelf ben ik in België actief als energiemakelaar, dus ik heb kennis van hoe een energiemarkt werkt. Dankzij mijn verloofde heb ik daarnaast ook lokale connecties in Zambia.

Wat is de bedoeling?

Zodra we het benodigde bedrag hebben ingezameld, wil ik:

✅ Via sociale media zoals Facebook, YouTube en Instagram aandacht vestigen op dit probleem om zo meer bereik te creëren en extra donaties in te zamelen.

✅ Met het ingezamelde budget direct starten met het installeren van de eerste zonnepanelen bij arme gezinnen die getroffen zijn en waar installatie technisch mogelijk is.

✅ Dit proces in beeld brengen, niet alleen om het probleem aan te kaarten, maar ook om te laten zien dat we – dankzij jouw hulp – actief werken aan een oplossing.

✅ Dit probleem meer onder de aandacht brengen in Europa en hopelijk bedrijven uit de energiesector inspireren om zich aan te sluiten bij ons initiatief.

Als we allemaal een klein steentje bijdragen, kunnen we een groot verschil maken! 🙏🤩

Ik hou van Zambia en wil vanuit mijn liefde voor het land je alvast bedanken voor jouw donatie – groot of klein. 💯💚

Lees artikel (Bron: VRT) over het probleem:

Aanhoudende droogte legt de waterkrachtcentrale lam die leeuwendeel van elektriciteit levert.

In Zambia kan een waterkrachtcentrale die voor het leeuwendeel van de energie van het land instaat, maar een fractie van de normale elektriciteit opwekken. Dat komt omdat het waterpeil van de rivier die de centrale voedt, erg laag staat door aanhoudende droogte. Het gevolg is een ongeziene energiecrisis in het land in het zuiden van Afrika.

De Karibadam werd in de jaren 50 gebouwd op de Zambezi, een rivier tussen Zambia en Zimbabwe. De gigantische stuwdam en bijhorende waterkrachtcentrale levert zowat 85 procent van de elektriciteit in Zambia. Maar door de droogte is er nu dus een groot energietekort. 

President Hakainde Hichilema riep de droogte uit tot een nationale ramp in februari en sindsdien is de situatie amper verbeterd. "De waterniveaus zijn er schrikbarend laag", zegt correspondente Elles van Gelder in De Wereld Vandaag. "Er wordt bijna niks van stroom opgewekt (het zou gaan om 7 procent van de volledige capaciteit, red.)." 

De regens zijn nog niet in zicht, dus het kan nog erger worden. "Heel wat mensen zitten zonder stroom in Zambia, maar ook in buurland Zimbabwe dat even goed op de waterkrachtcentrale rekent. Soms is er dagenlang geen stroom, soms is er enkele uren per dag stroom.

Geen geld voor zonnepanelen

Ook de voorbije jaren waren er al problemen door de droogte. In 2019 en begin 2020 bijvoorbeeld was er ook een grote droogte, waardoor de centrale 4 jaar geleden maar op een kwart van haar capaciteit draaide. 

"Niet zo erg als nu, maar het is wel iets dat al een tijd speelt. Er is onvoldoende gekeken naar alternatieven", zegt Van Gelder. 

"Zambia zit diep in de schulden, dus het is niet zo makkelijk om zomaar over te schakelen op hernieuwbare energie. Ze kijken nu naar zonne-energie en hebben de importbelasting op zonnepanelen verlaagd. Maar heel veel Zambianen hebben er het geld niet voor."  

Ook in 2020 waren er al grote problemen voor de energievoorziening. Toen werkte de waterkrachtcentrale op 25 procent van haar capaciteit.

Probleem voor velen, kans voor sommigen

De crisis laat zich hard voelen: boeren kunnen geen water meer oppompen om hun gewassen te irrigeren, en ook kleine ondernemers zitten met de handen in het haar. Wasserettes kunnen niet draaien, kappers kunnen hun werk niet doen, ziekenhuizen moeten mensen wegsturen omdat ze maar voor een deel kunnen rekenen op stroom uit generatoren op diesel. 

Het veroorzaakt ook frustraties bij de vele mensen die de smartphone niet kunnen opladen, maar biedt ook onverwachte opportuniteiten aan anderen, zegt Van Gelder: "Sommigen zien er een business in. Iemand die een zonnepaneel heeft, is vaak de enige in de buurt die elektriciteit heeft, en biedt mensen de mogelijkheid om hun telefoon op te laden tegen een kleine vergoeding." 


€ 5 ingezameld
Doel: € 100.000 • 1 donatie