Stichting Ra7ma voor dove arme kinderen in Berkane | Geld inzamelen
 
 

Stichting Ra7ma voor dove arme kinderen in Berkane

Door middel van deze actie willen wij de dove, arme kinderen in Berkane steunen.

Dankjewel!

Door onderstaande uitleg te lezen over stichting Ra7ma maak jij wellicht hét verschil in het leven van een arm kind dat niet kan horen.

Stichting Ra7ma is opgericht om dove, arme kinderen in Berkane (Marokko) te steunen.

Stel je eens voor dat je niet kunt horen. Dat je geen idee hebt dat bepaalde dingen zelfs geluid maken en dat je je niets kunt inbeelden bij de stem van je eigen ouders, broertjes en zusjes.

Stel je voor dat je ook nog eens een kind bent dat zich wil ontwikkelen, maar hier de mogelijkheid niet voor hebt.

Helaas is dit de situatie van vele arme en dove kindjes in Berkane.

De doven in het algemeen krijgen weinig tot geen gehoor van de overheid in Marokko en worden bruut afgewezen op aanvragen voor steun. De dove gemeenschap valt helaas buiten de boot en wordt niet als hulpbehoeftige groep gezien door de regering.

Niemand is er ooit armer op geworden door te geven.

Zakiya is 11 jaar, doof geboren, en komt uit een arm gezin uit Berkane. Haar behoefte naar communicatie is groot. Spreken kan ze niet omdat ze nooit heeft kunnen horen en het leren van de gebarentaal bestaat nog niet in haar land.

Zakiya heeft een persoonlijkheid die tot bloei komt als ze zich kan uiten. Ze wil graag naar buiten en de wereld verkennen, maar omdat zij niemand begrijpt en niemand haar begrijpt durft ze de straat niet op.

Per toeval hebben wij Zakiya en haar familie ontmoet.

Zakiya's moeder, Rahma, vertelde over haar initiatief waarbij ze elke schooldag de arme en dove jongeren uit Berkane en omgeving bij haar thuis ontvangt. Dit gebeurt in een extra ruimte boven haar woning die zij afhuurt voor de doven. Dit is de eerste en enige ontmoetingsplek voor doven in heel Berkane en omgeving (Saïdia tot aan Aklim).

Haar naam is de inspiratie geweest voor de naam van stichting Ra7ma. De betekenis van Rahma’s naam is namelijk: barmhartig, genadig. Dit zijn exact de eigenschappen die deze bijzondere vrouw bezit.

Haar doel is de dove jongeren op een educatieve manier te helpen bij de ontwikkeling.

Zo is er onlangs een jongen van 21 bij de groep gekomen. Deze jongen is een ster in voetballen, maar door zijn gehoorbeperking wordt hij nergens serieus genomen. Nog nooit in zijn leven heeft hij geweten van een officiële gebarentaal, dus ondanks de grote afstand van zijn huis naar Rahma's woning is hij ontzettend blij dat hij hier terecht kan.

Een plek waar de klasgenootjes met hetzelfde probleem te kampen hebben, namelijk niet kunnen horen en niet gehoord worden.

Ondanks alle inzet en doorzettingsvermogen van Rahma lukt het haar niet in haar eentje om de jongeren een eerlijke kans te bieden.

Omdat de overheid nauwelijks subsidie verleent, komt bijna alles uit haar eigen krappe portemonnee. Van de overheid krijgt ze zo’n €1000,- per jaar om de dove jongeren mee te helpen. Hiermee kan maximaal voor 6 maanden de huur worden betaald en daar houdt het al bij op.

De profeet Mohammed s.a.w. heeft gezegd:

“Bescherm jezelf tegen het vuur, al is het door het weggeven van een halve dadel.”

Dit zorgt ervoor dat de kinderen geen schoolmateriaal hebben en slechts kunnen kijken naar Rahma die uitleg geeft uit gescheurde, oude boekjes.

Elk land heeft zijn eigen gebarentaal. Er is dus geen universele gebarentaal over de hele wereld.

Rahma probeert zo veel mogelijk gebaren te leren aan de kinderen, maar door gebrek aan materiaal zijn dat steeds enkele woordjes uit verschillende landen.

 

Stichting Ra7ma wil het volgende haalbaar maken:

Het verzorgen van schoolmateriaal, zoals:

• Schrijfgerei (denk aan pennen, potloden, bordstiften, gummen, puntenslijpers, etui's, schriften, notitieblokjes)

• Boeken om de Arabische gebarentaal te leren

• Boeken om de Franse gebarentaal te leren

• Stoelen

• Tafels

 

Ook willen wij een budget beschikbaar stellen voor uitjes en beloningen.

Imam Ibn Alqayem رحمه الله zegt met betrekking tot de sadaqah: ”De sadaqah heeft een waanzinnige kracht in het verdrijven van beproeving. En ook al is het van een ongelovige. Allaah سبحانه وتعالى verdrijft ermee verschillende vormen van beproevingen.”

Besef de zegening van het werkende gehoor en neem je leefsituatie met talloze kansen en mogelijkheden niet voor lief. Het is een gunst in staat van gezondheid te verkeren en in een land als Nederland is er gelukkig op verschillende manieren hulp te verkrijgen voor doven. De meeste doven in Nederland zien hun gehoorbeperking ook niet als handicap, omdat ze immers alles kunnen doen wat een horende ook kan.

Wil jij de arme dove kindjes in Berkane en omgeving steunen? Doneer dan via onderstaande opties of via het rekeningnummer NL57INGB0700808086 op de naam Kasmi met de vermelding ''Stichting Ra7ma''.

Het toezenden van spullen is overigens altijd fijn. Alle kleine beetjes helpen!

Voor het toesturen van materialen of vragen kun je contact opnemen met [email protected]

‘’En alles wat jullie ook aan bijdragen uitgeven, Hij zal het vergoeden. En Hij is de beste der voorzieners.’’ (Sabaâ 34:39)

Hartelijk dank!

 

P.S. Houd deze pagina in de gaten voor updates, resultaten en foto's.

Stichting Ra7ma
18-05-2018

Door verschillende donaties hebben wij maar liefst 40 goedgevulde voedselpakketten kunnen uitdelen! De pakketten zijn gevuld met de belangrijkste benodigdheden voor de Ramadan en zijn persoonlijk bezorgd bij de armste gezinnen met een doof kind in Berkane. (Zie foto en de link naar de video) 

Laat een reactie achter

237 donaties
€ 2.705,00
Doel: € 5.000,00
54%

Deze actie is gesloten.