School of dreams in Oekraïne geeft de hoop niet op

School of dreams in Oekraïne geeft de hoop niet op | Geld inzamelen
 
 

Wij zijn de afgelopen 2 jaar, grotendeels in de Corona tijd, in contact gekomen met een school voor speciaal onderwijs in Oekraïne. Afgelopen zomer was het zover dat we er voor het eerst naartoe konden om kennis te maken en te zien wat we evt. voor hun zouden kunnen betekenen in de toekomst. Via Duitsland en Polen zijn we naar Lviv gereden (1600 km). Lviv ligt in het westen van Oekraïne, 150 km van de grens van Polen. De school ligt daar in het naastgelegen dorp Vynnyky.

Ontvangst en achtergrond kinderen.

We werden hartelijk ontvangen door de directeur Lilia Svystovych en enkele leden van het team. Ze vertelden ons wat voor leerlingen ze op school hebben. Hun leerlingen hebben vaak moeilijke achtergronden zoals bijv. vader aan de drank en moeder weg, of onvoldoende voedsel voor de kinderen want het geld wat er binnekomt gaat naar de drank. En nog allerlei andere sociaal lastige achtergronden, denk aan mishandeling. Aan de school is ook een klein internaat verbonden. De internaatkinderen komen niet ot goed onderwijs als zij "thuis" zouden zijn. Alle kinderen krijgen 3-4 maaltijden per dag en beginnen altijd met een ontbijt voordat de les begint. En evt. is er de nodige medische zorg aanwezig.

Behoeftes van kinderen en school en wat kunt u doen?

We kregen een uitgebreide rondleiding door de gebouwen ( nog uit de russische tijd). We hebben ook gevraagd waar de school behoefte aan zou hebben. Men noemde vooral tafels en stoelen voor de oudste kinderen (11-17 jaar), maar ook tafels en stoelen voor de eetzaal waar de leerlingen eten. Daarnast hebben ze behoefte aan goede, (gebruikte) speeltoestellen  voor buiten en gymtoestellen voor binnen.

Onze plannen.

Wij halen alle materialen die we kunnen gebruiken zelf op en brengen alle materialen in 1x zelf naar de school in Oekraïne. We zullen ook zelf alles daar installeren. Daarnaast gaan we in de teokomst ook een bijdrage leveren aan de studiedagen van het schoolteam en mpgelijk enkele lessen verzorgen. Voor de verder toekomst denken we ook aan een uitwisseling van leerlingen en docenten met Nederland. Je kan tenslotte altijd van elkaar leren!

Zoals u ziet is uw gift meer dan welkom en heel goed bruikbaar. Wij maken geen geld over naar Oekraïne maar besteden alles zelf aan materialen en vervoer van materialen en vervoer voor de uitwisselingen. We houden overal zelf controle op! Alvast heel, heel hartelijk dank namens ons maar ook zeker namens de directeur, leerkrachten en vooral de kinderen van de school!

Ryanne Vergroesen
10-03-2022

Zoals iedereen weet is het oorlog in Oekraïne, en wat voor 1. Onschuldige burgers, ook kinderen, zijn slachtoffer van Poetin's macht.

School of Dreams blijft nog steeds dromen voor vrede en hebben hun school opengesteld voor weeskinderen uit Kiev en zijn een verzamelpunt geworden voor hulpgoederen die dan weer in kleine busjes verdeeld worden in het oorlogsgebied. Wij zijn super trots op de directeur en al haar medewerkers. Zij blijven ondanks hun eigen zorgen altijd zorgen voor anderen.

Uw donatie is meer dan welkom. Niet via giro 555 maar rechtstreeks via ons aan voor materialen die de school en de slachtoffers nosig hebben.


22 donaties
€ 1.183,00
Doel: € 5.000,00
23% / 14 dagen te gaan