Peduli Anak Aardbeving Lombok | Geld inzamelen
 
 

Peduli Anak Aardbeving Lombok

Dakloos met 80 kinderen na aardbeving Lombok

13-05-2019 Bericht van doneeractie 

Helaas hebben wij te horen gekregen van de Stichting Peduli Anak dat de initiatiefnemer van deze actie, dhr Vasilda, het gedoneerde bedrag, wat door ons uitbetaald is, tot op heden niet overgemaakt heeft aan de stichting.

Wij betreuren dit uiteraard. Indien gewenst kan er door de donateurs geprobeerd worden aangifte te doen bij de politie. Wij hebben de relevante gegevens van de persoon achter deze actie veilig gesteld en dit is door de politie op te vragen bij ons.

Onze excuses voor het ongemak.

Met vriendelijke groet,
Doneeractie

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Update 02-09-18 -

Een korte video over de herstelwerkzaamheden van de school 

https://vimeo.com/287916295

 

- Update 24-08-18 -

Video update over de laatste aardbeving op Lombok:

https://vimeo.com/286481388

https://vimeo.com/286481705

Bedankt voor alle donaties! Hopelijk halen we ons doelbedrag binnen. Blijf daarom delen en geven. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peduli Anak.

Chaïm Fetter is 14 jaar geleden dit weeshuis begonnen op Lombok. Door de aardbeving slaapt hij nu met 80 weeskinderen op straat: alle gebouwen en de keuken zijn verwoest. Er zijn direct eten, water en tenten nodig.

De doelstelling voor de aktie is verhoogd omdat naast de eerste noodhulp nu veel geld nodig zal zijn voor de wederopbouw. In de media kun je lezen dat de Indonesische overheid weinig steun biedt.

Laten we hem, zijn team en de kinderen helpen dit zo snel mogelijk weer opnieuw op te bouwen. Het streefbedrag van deze actie is €5000,-, maar dat is slechts een fractie van wat nodig zal zijn. De wederopbouw zal veel meer kosten. Maar met uw hulp kunnen we het streefbedrag, en nog veel meer, bereiken. Geef én deel. Bedankt voor uw hulp!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zijn hele opvangcentrum op West-Lombok is door de aardbeving in elkaar gestort en nu ligt hij met tachtig slapende kinderen op een basketbalveld.

De Nederlander Chaim Fetter heeft op het eiland huizen en een school voor straatkinderen. "Het is één grote ellende. Je bouwt iets op in dertien jaar tijd en in nog geen tien seconden is het kapot. Maar gelukkig zijn alle kinderen ongedeerd."

Alle kinderen waren namelijk aan het bidden in de moskee, een open ruimte, toen het eiland trilde en schudde. Fetter stond in de deuropening van het kantoor van zijn stichting Peduli Anak. Hij hield zijn handen boven zijn hoofd om zich te beschermen tegen rondvliegend puin. "Als de kinderen niet in de gebedsruimte zouden zijn geweest, waren er een heleboel slachtoffers gevallen."

Hij is behoorlijk geschrokken en emotioneel, vertelt hij door de telefoon. En zo ook de kinderen, die tussen de anderhalf en de 18 jaar oud zijn en eerder werden verwaarloosd, misbruikt en geëxploiteerd. "Er waren een hele hoop naschokken. Daar hebben we ze voor gewaarschuwd en we stelden ze gerust, maar bij iedere naschok waren ze heel erg overstuur en aan het huilen."

Van de vier woonhuizen is er één helemaal ingestort, van een ander kwam het dak naar beneden, bij het derde een aantal muren. Bij het laatste staan nog een paar muren overeind, maar het is niet veilig meer. Overal liggen dakpannen en ander puin. Omdat de elektriciteit is uitgevallen, hebben Fetter en zijn medewerkers en vrijwilligers een paar zaklantaarns opgehangen.

De aardbeving gebeurde nog maar een paar uur geleden, maar nu de kinderen slapen, denkt Fetter na over hoe het verder moet. Het eerste dat hij nodig heeft, is een tent. "Dan hebben we in ieder geval beschutting. Morgenochtend gaan we inventariseren wat nog een beetje bruikbaar is. Maar het ziet er niet best uit. Bij de opbouw hebben we hulp nodig, want als kleine stichting hebben we nauwelijks geld."

Tijdens het telefoongesprek komt er nog een naschok en beginnen een paar kinderen te huilen. "Dit was een hele flinke. Maar gelukkig liggen we in de open lucht en kan er niks op ons vallen."

Hans Vasilda
02-09-2018

Hans Vasilda
24-08-2018

Hieronder een link met enkele foto's van de huidige situatie op Lombok

 

https://imgur.com/a/caikKBe


Hans Vasilda
24-08-2018

Aardbevingen op Lombok die niet meer stoppen

Geschreven door klinisch psycholoog io F. de Bruijn

In de afgelopen 24 uur werd Lombok opnieuw getroffen door 13 aardbevingen met een sterkte tussen 5 en 7 op de Schaal van Richter. Als vrijwilliger van Peduli Anak (www.pedulianak.org) heb ik vandaag zeker 200 kilometer afgelegd per auto door het noorden van Lombok. Met het team reden we van dorp naar dorp. Het doel was duidelijk: voedsel en matrassen brengen daar waar de hulp het hardst nodig is, maar uitblijft vanwege de slechte bereikbaarheid.

Terwijl asfalt plaatsmaakt voor zandwegen, neemt de schade aanzienlijk toe. Huizen zijn nauwelijks terug te herkennen in de grijze brokstukken beton en rode bakstenen. Gehele dorpen zijn onbewoonbaar geworden door de onvoorstelbare schade, met geimproviseerde tentenkampen als gevolg. Verder is illustrerend de moskee zonder koepel, het bedelende kind langs de weg, de ingestorte school en de bezorgde moeder met haar baby.

Het is een troosteloos straatbeeld, dat contrasteert met de positiviteit van de mensen. We worden ontvangen met een glimlach en met de voor Indonesie typerende gastvrijheid. Een man die op het ingestorte dak van zijn huis een winkeltje heeft ingericht, symboliseert de manier waarop men het leven probeert voort te zetten. De mentaliteit is bewonderingswaardig, al lijkt er meer nodig om Lombok er boven op te helpen. Particulieren organisaties en het lokale leger doen geweldig werk, toch lijkt de oplossing te liggen in op nationaal niveau georganiseerde hulp met een focus op duurzame zelfredzaamheid.

Naast de duidelijk zichtbare materiele schade, is er ook de psychische schade die schuilt achter de glimlach. Het is dezelfde angst die we vandaag in vele ogen konden lezen, die we terug zien bij de kinderen van Peduli Anak. Deze non-profit organisatie biedt doorgaans onderdak aan verwaarloosde & misbruikte straatkinderen. Momenteel slapen en krijgen de 90 kinderen onderwijs in tenten. ''We willen niets liever dan hen een veilig thuis bieden, maar zolang de aarde onder ons blijft beven is dat een onhaalbare uitdaging'', aldus co-founder Chaim Fetter. Hij benadrukt nogmaals dat je Peduli Anak op afstand kunt steunen door geld te doneren. ''Al het geld wordt besteed aan de wederopbouw van de ingestorte woonhuizen van de kinderen'. 


Hans Vasilda
14-08-2018

Bijgaand een update met enkele foto's. 

https://imgur.com/a/5mouTND


Hans Vasilda
12-08-2018

Bijgaand een video update over de huidige situatie bij Peduli Anak. Ze hebben uw hulp hard nodig. Blijf daarom geven en delen! Heel erg bedankt voor alle hulp tot nog toe!!

https://vimeo.com/284600420


Hans Vasilda
11-08-2018

Beste Peduli Anak Supporter,

Iedereen bij Peduli Anak is veilig en niemand is gewond geraakt. De afgelopen week was er een van extremen. Een emotionele rollercoaster met drie angstige aardbevingen, slapen onder de sterren, tenten als ons nieuwe huis, de onophoudelijke naschokken, mensen in het nabijgelegen dorp helpen met water uit onze waterput, zorgen om het welzijn van de kinderen, full-time buiten leven, heel veel aandacht van de (sociale) media, geld werven om hier weer boven op te komen en heel veel mensen en bedrijven die ons te hulp zijn geschoten. Hartverwarmend en het doet ons heel erg goed.

• De eerste aardbeving op zondag 29 juli zorgt voor schade aan een van de woonhuizen van de kinderen. De dagen daarna komen er steeds meer barsten bij en besluiten we de kinderen uit dit huis te evacueren. Voor de veiligheid van de kinderen wordt er een schutting om dit huis geplaatst.
• De tweede aardbeving verwoest dit woonhuis volledig en de drie overigenwoonhuizen hebben heel veel schade. Ook de keuken wordt zwaar beschadigd. Geen van deze gebouwen is nog veilig om te betreden.
• Iedereen slaapt buiten op het basketbalveldje. De tweede nacht wordt er een groot zeil overheen gespannen, zodat er wat bescherming is voordat de tenten arriveren.
• BAM International, levert 3 tenten die woensdagochtend kunnen worden opgezet. Ook wordt er een buitenkeuken gecreëerd. 
• Verschillende vrachtwagens van bedrijven en particulieren arriveren met goederen, eten en drinken. Op dit moment hebben we voldoende op voorraad en delen we ook uit in het nabijgelegen dorp waar vele huizen zijn verwoest.
• Woensdag ochtend komt jeugdzorg langs om te kijken hoe het met de kinderen gaat.
• Zeelandia bakkerij levert vers brood en biedt om dit enkele weken te blijven doen.
• McDonalds brengt op woensdag avondeten en op donderdag lunch.
• Op donderdagochtend arriveren twee bouwkundigen van Royal Haskoning om de schade op te nemen en hun expertise te delen over hoe en wat te repareren of te herbouwen. Opluchting als blijkt dat de drie woonhuizen en de keuken kunnen worden gerepareerd. Alle schoolgebouwen zijn veilig en hebben slechts kleine reparaties nodig.
• Donderdagmidag worden we geraakt door een derde aardbeving. Royal Haskoning neemt opnieuw de schade op en komt tot de conclusie dat overige drie woonhuizen onherstelbaar beschadigd zijn. Het dak van de moskee is beschadigd en het is niet meer veilig om de moskee te gebruiken. De voorgevel van het kantoorgebouw vertoont scheuren. Er worden bamboe stammen onder gezet om te zorgen dat het bij een volgende aardbeving niet instort. De schoolgebouwen hebben lichte schade die makkelijk verholpen kan worden.
• We schatten 400.000 Euro nodig te hebben om alles te herbouwen en te repareren. We zijnsoordelen 200.000 Euro verzekerd. De directeur van verzekering Allianz Indonesia komt langs en laat weten dat hij ons steunt bij onze claim. Allianz levert ook een grote vrachtwagen vol met goederen, eten en drinken.
• Royal Haskoning biedt zijn hulp aan voor toezicht bij herbouw.
• Wanneer de schoolgebouwen eenmaal zijn gerepareerd zullen deze worden ingezet als tijdelijk onderkomen voor de kinderen
• Wanneer er kan worden begonnen met herbouwen zullen we de kinderen voor een weekje elders onderbrengen, zodat de bulldozers in een keer alle 4 de woonhuizen kunnen platgooien en de puin kunnen ruimen. 
• Het plan is om de 4 woonhuizen te vervangen door 10 kleine, simpele Earthquakes proof Family homes. Ieder huisje van 10x10 meter wordt gemaakt van licht gewicht stenen en aluminium dak, 4 kleine slaapkamers, een badkamer, en een woon- en eetkamer. De bouw zal 3 tot 5 maanden in beslag nemen. Met 10 huisjes hebben we plaatst voor 100 kinderen.
• De keuken kan op dezelfde plek weer worden opgebouwd. Deze werkzaamheden zullen 1 tot 2 maanden in beslag nemen.
• Vrijwilliger Boukje van den Bosch was hier deze week en heeft mij ondersteunt met communicatie en fundraising 
• We gaan door met het werven van geld om ervoor te zorgen dat we voldoende middelen hebben om het bovenstaande plan te verwezenlijken

Uw bijdrage en steun deze week hebben ons kracht gegeven om door te blijven gaan. De komende maanden zullen niet makkelijk worden en de kinderen zullen ook hun ups and downs krijgen. Maar het zijn doorzetters en ze zitten vol positieve energie. Samen bouwen we Peduli Anak weer op maar dan nog sterker!

Ga alsjeblieft door met verspreiden van het woord voor Peduli Anak met familie, vrienden, collega's en je netwerk. Dank je!


Hans Vasilda
10-08-2018

Allereerst bedankt voor alle donaties die gedaan zijn! Bijgaand een update.

Van allerlei kanten hebben we hulp aangeboden gekregen voor de opvang van straatkinderen op West-Lombok. Na de zware aardbeving van zondag is er nauwelijks nog iets van over.

Handdoeken, dekens, mie, rijst, water en antimuggenspul zijn vandaag allemaal gebracht bij stichting Peduli Anak, negen kilometer ten oosten van hoofdstad Mataram. "Die steun geeft een hoop adrenaline en extra kracht om door te gaan. We hebben het van de daken geschreeuwd. Dat klinkt raar want we hebben niet zoveel daken meer, maar dat hebben we wel gedaan."

Morgen komen grote tenten van een Europees bouwbedrijf vanuit Jakarta. De goededoelenafdeling van een verzekeringsmaatschappij vroeg om een lijst benodigde spullen voor de tachtig kinderen, die eerder werden verwaarloosd, misbruikt en geëxploiteerd.

De Nederlander gebruikt het momentum om dingen te vragen die hij sowieso al nodig had, zoals speelgoed en lesmateriaal. "Schriften en boeken hadden we al niet echt. En we kwamen al matrassen tekort. Onze kleine stichting heeft geen reserves." Geen van de kinderen raakte gewond. Allemaal waren ze aan het bidden in de moskee, een open ruimte, toen het eiland trilde en schudde.

Zo'n twintig toeristen en eilandbewoners zijn vandaag komen vragen of ze ergens mee kunnen helpen. Daarop weet Fetter wel antwoord: de getraumatiseerde kinderen bezighouden en blij maken.

Dus dansten en tekenden ze, speelden ze basketbal en zochten ze in de rijstvelden naar visjes. Af en toe raakten de kinderen nog overstuur van de naschokken, vertelt Fetter. "Dan renden ze van de schrik weg en vielen ze."

De vijftien peuters en kleuters slapen in kleine tentjes. De oudere kinderen liggen net als gisternacht op het basketbalveld, nu met een zeil boven ze omdat er regen is voorspeld. "De naschokken worden heftiger, maar ze blijven relatief rustig. We hebben ze gewaarschuwd dat het kon komen en gezegd dat ze niet hoeven weg te rennen."

Zelf heeft Fetter sinds gisterochtend nog niet geslapen. "Dat kan ik niet, het blijft malen. Nu liggen ze wel veilig, maar als er weer een grote aardbeving komt, verwacht ik niet dat dat zo blijft. Ik probeer zo meteen even een tukkie te doen."
 

Nu Fetter eten en de meest acute hulp heeft, maakt hij zich zorgen over de langere termijn. "Elk jaar is er wel een kleine aardbeving met één of twee naschokjes, maar het is nooit zo extreem als dit. Het is al een week aan de gang en het blijft schokken en beven.

Morgen komen Nederlandse ingenieurs vanuit Bali kijken wat er nog aan de gebouwen van de stichting te redden valt en hoe die op een veiligere manier te herbouwen zijn. De opbouw gaat zo'n vierenhalve ton kosten, schat Fetter, die een inzamelingsactie is begonnen.

"Aan de bouw hebben we ongeveer 900.000 euro uitgegeven en meer dan de helft ligt in puin. Ik weet niet wat we van de verzekering krijgen, maar als het de helft is kunnen we al heel blij zijn."

Enkele foto's

 https://imgur.com/a/VpDccew 

Laat een reactie achter

54 donaties
€ 3.947,00
Doel: € 5.000,00
78%

Deze actie is gesloten.