Opvang, dagbesteding en muziek

Opvang, dagbesteding en muziek | Geld inzamelen
 
 

Mijn naam is Jorrit Woudt, 42 jr. en woonachtig in Enschede. Ik heb van mijn passie mijn werk weten te maken en ben werkzaam als organist, pianist en koordirigent. Door de coronapandemie kwamen al mijn werkzaamheden als musicus stil te liggen. Gelukkig is het nu na twee jaar weer beter, maar helemaal op peil is het nog niet. En of het ooit weer helemaal hetzelfde wordt? 

Door deze situatie werden mijn vrouw Annemieke (afkomstig uit de zorg en werkzaam in de peuteropvang) en ik gedwongen om na te denken over hoe nu verder. Onze gezamenlijke droom kwam weer naar de oppervlakte, met als aanleiding een prachtige locatie (woonboerderij) die we aantroffen op Funda, die uitermate geschikt was voor onze dromen en plannen.

Het lijkt Annemieke mooi om ooit weer eens een eigen (christelijke) peuteropvang op te starten, zoals ze dat in het verleden al eens eerder heeft gedaan in Zeewolde. En omdat ik sterk mijn twijfels en zorgen heb of mijn muzikale leven er wel weer hetzelfde uit zal komen te zien als voorheen, denk ik dat het roer om moet.  

Het lijkt ons fantastisch om, naast een eigen peuteropvang, op ons eigen erf muziekmiddagen aan te bieden voor dementerende ouderen en bewoners van verzorgingstehuizen. Nederland vergrijst en er is een personeelstekort in de zorg. Hoe mooi zou het zijn om ouderen een heerlijke middag uit te bezorgen met koffie, thee en wat lekkers op een prachtige buitenlocatie met muziek en zang (waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het ouderen goed doet en zelfs bij dementerenden herkenning oproept). Daarnaast zou de combi met de peuteropvang prachtige ontmoetingen tussen oud en jong kunnen opleveren.

Maar we hebben ook jongeren op het oog. De wachtlijsten bij de ggz voor therapeutische gesprekken zijn soms anderhalf jaar. Om jongeren toch een zinnige dagbesteding te bieden lijkt het ons mooi om hen in te schakelen bij de peuteropvang, maar ook bij de ouderenmiddagen. Door te bedienen (koffie, thee, enz), hand- en spandiensten te verlenen op het terrein, onderhoud van de boomgaard en de evt. aanwezige dieren, enz. 

Alles met elkaar dus niet echt een zorgboerderij-idee, maar meer recreatief en faciliterend.

Natuurlijk blijft de muziek trekken, ook buiten de middagen met ouderen om. Daarom lijkt het me gaaf om ook kleinschalige concerten te gaan organiseren. Mijn netwerk van musici is dusdanig groot dat een jaarprogramma makkelijk te realiseren is. Ik verwacht dat  kleinschalige (tussen 50-100 bezoekers) concerten de toekomst hebben (ook als corona of iets anders onverhoopt weer op gaat spelen) dus met reserveren en achteraf een hapje en een drankje worden dat vast intieme, persoonlijke muzikale avonden.

Ook denk ik aan de mogelijkheid om op locatie collega-musici de mogelijkheid te bieden om les te geven of workshops te verzorgen, zodat er een soort muziekschool ontstaat. Ook kunnen zangkoren, die een dagje uit willen in Twente, langskomen voor een high-tea en lekker zingen in de open lucht of in de concertruimte. 

Kortom, ideeen te over en we staan te popelen. Vooral om toch iets voor onze medemensen te betekenen. Voor de kleintjes (peuteropvang) om ze een veilige basis te geven op spelenderwijs te leren en voorbereid te worden op de basisschool. Voor de jongeren, die in deze onzekere tijden hulp nodig hebben, maar daarop moeten wachten en tot die tijd een zinvolle dagbesteding nodig hebben. Maar ook voor ouderen die noodgedwongen vaak niet meer hun verzorgingshuis uitkomen en die (volgens ons) een heerlijk ontspannen middagje verdienen met muziek uit hun eigen tijd. 

Alles bij elkaar gehouden door de muziek: de taal die alle andere talen overstijgt en verbinding legt op zielsniveau, ongeacht leeftijd, afkomst, levensverhaal of wat dan ook...

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
0 donaties
€ 0,00
Doel: € 1.500.000,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.