Met liefde naar Noorwegen | Geld inzamelen
 
 

Met liefde naar Noorwegen

Daar doen we het voor, voor de pannenkoeken die ik voor Elysia ga maken

Met liefde naar Noorwegen.

 
“Dan brengt ik Elysia naar haar bedje om te slapen”, zegt mam. En dan houd ze mij zo vol vertrouwen vast en kijkt ze naar de kleuren hartjes lampjes. Want dat slaapritueeltje heb ik haar aangeleerd. Ik heb haar dat geleerd. Dat kleine lieve meisje waar ik zoveel van houdt heeft haar Nona nodig.“

 

Hai lieve lezer,


Wij schrijven dit stukje omdat onze lieve moeder en Nona longkanker heeft in beide longen. Ze is bezig met behandelingen en we zetten in op genezing, maar zeker is dit niet. Wij willen dan ook haar droomreis met haar gezin naar Noorwegen waarmaken als wens. Helaas kunnen we dit niet alleen en willen we jullie hulp vragen door middel van een bijdrage. Wij hopen dat we haar wens kunnen waarmaken, want mooie herinneringen opbouwen in deze tijd is erg belangrijk voor ons.

 

Pannekoeken
Mam haar grote kracht is haar kleindochter Elysia Danaé. Mam hoopt dat Elysia later op haar stoep staat voor pannenkoeken. “Daar doen we het voor, voor de pannenkoeken die ik voor Elysia ga maken”, zegt ze. Ze hoopt Ramzi te zien afstuderen, Amel te zien trouwen en mij te zien mijn gezin uit te breiden. We weten niet of ze dit allemaal zal zien in haar toekomst, maar hopelijk kunnen we samen die prachtige reis maar haar droombestemming maken, Noorwegen. We willen heel graag en met veel liefde naar Noorwegen. Want veel liefde heeft mam te brengen.

 

“Het verwezenlijken van diepe wensen en leven met vreugde in je hart is geen eindbestemming, maar een Reis.” Wij zetten in op leven, wij zetten in op een letterlijke Reis, namelijk die van onze moeder en Nona met longkanker, naar Noorwegen met haar gezin.

 

Noorwegen

Met veel liefde en vreugde in haar hart verlangt zij naar een reis naar Noorwegen met haar gezin. Geen Noor die specifiek op haar wacht, maar veel liefde en vreugde heeft zij Noorwegen te brengen. Longkanker houdt haar niet tegen. De droom komt uit haar hart, maar jullie zijn de medebestuurders en vleugels van haar Reis. En wij zouden jullie ontzettend dankbaar zijn voor een kleine bijdrage. De mooiste dingen in het leven zie je namelijk niet met je ogen, maar met je hart.

 

Longkanker

Na jaren niet goed te kunnen lopen met twee versleten knieën, dachten wij dat mam oud zou worden in een rolstoel of met kunstknieën. Met amputatie van de benen in het achterhoofd als mogelijke uitkomst. Daarna volgde artrose in de rug, heupen, benen en handen. Een instorting van de ruggenwervels? Daar leek het even op. En dacht je “iets” te hebben in je rug, wordt er longkanker ontdekt.

 

Ondanks alle tegenslagen zet zij in op leven. Ze heeft longkanker aan beiden longen in kanker in de lymfeklieren. Gelukkig mag zij een speciale medicijnenkuur volgen waardoor haar kansen wat beter zijn, gevolgd door eventuele chemokuur en bestralingen. Maar onzeker blijft haar toekomst en die van ons met haar.

 

Er klaar voor zijn?

Mam haar gezondheid is sinds haar 20ste nooit meer optimaal geweest. Vanaf haar 20ste jaar heeft mam veel klappen qua gezondheid gehad. Haar wensen pasten met de jaren aan. Als ze mij groot zag worden, was ze er klaar voor. Maar mijn zusje en broertje volgden. Als zij groot zouden worden, was ze er klaar voor. Als ze 30 toen 40 en nu 50 zou halen, was ze er klaar voor. Maar nu is ze sinds 7 juni 2018, 50 geworden, maar voor de realiteit longkanker, een ziekte die je leven echt bedreigd, was ze daar klaar voor?

Borstkanker zag ze aankomen, met de tumoren in haar borsten. Nierkanker zag ze aankomen, met de tumor in haar bijnier. Een amputatie vanaf de knie zag ze ook nog aankomen, met de slechte gesteldheid van haar knieën. En de brace om haar knieën waardoor ze stukjes kan lopen zonder al te veel pijn en gewiebel.

Maar longkanker kwam als een klap in het gezicht. Ze heeft altijd gezond geleefd en nooit gerookt.

 

“Mam ben je er nu klaar voor, een mogelijk vervroegde dood?” vroeg ik aan haar.

 

“Nee Ines, ik dacht dat ik er klaar voor zou zijn na alles wat ik heb gehad. Ziekenhuis in en uit en de ene operatie en ingreep na de andere. Als ik jullie maar groot zou krijgen voordat ik er niet meer zou zijn, wenste ik. Jij bent nu 29, Amel 23 en Ramzi is er bijna nog één jaartje en dan is hij 18. Maar nu heb ik nieuwe wensen. Ik wil Elysia graag naar de lagere school zien gaan. Ik wil Amel graag zien trouwen. Ik wil Ramzi graag zien slagen voor zijn diploma en ik wil er voor jou zijn. Ik dacht dat ik er klaar voor was, maar dat ben ik niet. Ik voel me onzeker. Ik loop nu door de dag heen en denk bij veel dingen, daar hoef ik niet eens meer over na te gaan denken misschien. Pensioen, seniorenwoningen. Ik had me zo verheugd op deze zomer.”

 

Als er iets eindigt, wat is dan je nieuwe begin?

Ik vroeg aan mam, wat kan ik doen om je blij te maken? Mam antwoord: “in die kleine momentjes met elkaar geniet ik van jullie en van de gezelligheid. En ik zou heel graag met jullie naar Noorwegen gaan om daar te vissen. Dan kan kleine Elysia ook mee. Op het einde van de dag gaat het erom of je die dag hebt doorgebracht met de mensen van wie je houdt.”

 

Dankbaarheid

Wij zetten in op leven, want terminaal, nee dat is mam nóg niet. Maar de onzekerheid hakt er flink in en een leuke weg gaat dit niet worden. Bang dat zijn we nu allemaal, onzeker en verdrietig. Maar we willen genieten van de tijd met elkaar en er ondanks alles een mooie tijd van maken. Zodat ik later, hopelijk, naast mijn moeder kan lopen en praten over die bijzondere tijd in Noorwegen. Die we samen deelde, in de onzekerheid over de toekomst.

Want kanker kan komen, maar ook gaan, kanker kan doden, maar zal onze hoop nooit verslaan.

 


Noors gezegde

Bak skyene er himmelen alltid blå.

Letterlijk: Achter de lucht is de hemel altijd blauw.

Figuurlijk: Achter de wolken schijnt de zon.

 

Mam: “Op het einde van de dag gaat het erom of je die dag hebt doorgebracht met de mensen van wie je houdt.“Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

6 donaties
€ 205,00
Doel: € 3.500,00
5%