LEVENS REDDEN door netwerk uitbouwen.

LEVENS REDDEN door netwerk uitbouwen. | Geld inzamelen
 
 

Levens redden door te investeren in de derde generatie netwerken

De eerste generatie: Het internet
Zo'n 30 jaar geleden had niemand er nog van gehoord, nu is het de normaalste zaak van de wereld.

De tweede generatie: GSM
Zo'n 20 jaar geleden nog een bijzonderheid, nu loopt iedereen er mee rond.

En nu de derde generatie: Internet of Things
Internet of Things ? Wat is dat nou weer ? U kent het vast wel, en u heeft het vast en zeker al eens gebruikt misschien zonder het te weten misschien ook wel bewust.

We leggen u hier graag stap voor stap uit hoe het werkt en wat de bedoeling is. 
Ga er goed voor zitten en doorloop de stappen.

Wat is Internet of Things (IoT) eigenlijk

IoT is apparaten de mogelijkheid bieden om met elkaar te kunnen communiceren. Simpelste voorbeeld is een lamp met je app kan bedienen zodat hij aan of uit gaat en misschien wel welke kleur hij schijnt. Een ander voorbeeld is de thermostaat aan zetten vanaf werk zodat je na werk in een warm huis aan komt. Of een wasmachine die op de telefoon aan geeft dat hij klaar is met het wasprogramma. Allemaal nieuwe handige gemakken die via de WiFi in huis of via de WiFi op werk geregeld worden. Via de WiFi inderdaad heel handig toch......

Maar wat nu als we buiten het WiFi bereik zijn of de wachtwoorden zijn niet beschikbaar ? Dan hebben geen melding van de wasmachine en kunnen we de lamp niet aan zetten als we wat langer op een feestje blijven en  de thermostaat kunnen we ook niet alvast hoger zetten.

Ach, allemaal luxe problemen zult u zeggen. Ja daar heeft u gelijk in, deze voorbeelden zijn speelgoed. Maar IoT gaat verder, veel verder. Things zijn dingen, apparaten die met elkaar kunnen comminiceren. Daarom nu wat serieuzere voorbeelden: 
De sensor in de arm van uw kind of (groot)ouder met diabetes gaat af omdat de bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is. Vervolgens krijgt u geen bericht omdat u geen WiFi bereik heeft. Denkt u dan nog steeds: "Ach, luxeprobleem !" 

Uw navigatiesysteem krijgt een signaal van de IoT unit van de ambulance vaak nog voordat u de sirene hoort zodat u rustig een plekje kunt zoeken om uit te wijken en niet samen klem komt te staan omdat de ambulance uw kant op komt. Dat is een ding wat zeker is, als de ambulance van u af zou rijden krijgt u namenlijk geen signaal, dat zou overbodige informatie zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de patiëntinformatie verzending naar het ziekenhuis en het meekijken van de trauma-arts in de ambulance. Luxeprobleem?

Een AeD die gelijk contact maakt met 112 en locatie door geeft als hij gebruikt wordt, hartpatiënt die gered wordt doordat zijn horloge om hulp "roept", een auto die hulpdiensten informeert waar hij is als hij een ongeluk heeft gehad en de inzittenden de ok knop niet indrukken. Etc, etc, etc.

Kortom IoT heeft de toekomst omdat het zowel luxe als veiligheid biedt aan mensen doordat apparaten met elkaar kunnen communiceren, zowel thuis als onderweg.

Wat kunnen we er mee

Allereerst een algemene animatie van de mogelijkheden https://youtu.be/iRu6oeYRJ0I.

IoT binnenshuis is niet de uitdaging waar we voor staan, die gaat via een stabiel WiFi netwerk. Zoals u bij stap 1 gelezen en in de bovenstaande animatie gezien heeft ligt de uitdaging buitenshuis. Om buitenshuis ook een soort WiFi netwerk te bouwen zijn en alleen al in Nederland honderden hotspots nodig die de signalen opvangen van de apparaten die onderweg zijn. Het horloge van de hartpatiënt in het park, de auto tegen een boom die een noodsignaal af geeft, de sensor van het kind in de speeltuin met te lage bloedsuiker. Al deze data, luxe of levensreddend, moet zo snel mogelijk het internet op om verwerkt te worden.

Zo'n levensreddend netwerk willen we met Holland Hotspot Hosts gaan uitrollen. De techniek is er al, het probleem is alleen dat er onvoldoende Hotspots zijn.

Wat is nou zo'n hotspot?
Een hotspot is een kastje met aan de ene kant een antenne en aan de andere kant een internetaansluiting of een connectie met WiFi. Ze gebruiken slechts 5 Watt waardoor de stroomkosten onder de € 1,- per maand blijft. Deze kastjes hebben via de antenne verbinding met elkaar. Daarom mogen ze niet te dicht bij elkaar staan. Minder dan 300 meter heeft geen meerwaarde, sterker nog ze zitten elkaar dan juist in de weg. Te ver weg is ook niet wenselijk om een goede verbinding met elkaar te houden. Wat te ver is is moeilijk aan te geven, dat is afhankelijk van factoren zoals onder andere de bebouwing, landschap en het weer.

Wat doet een Hotspot?
Zodra er een signaal binnen komt reageert een hotspot razendsnel door met de andere hotspots in de buurt het signaal te verifiëren. Als deze andere hotspots het signaal ontvangst bevestigen ("getuigen" noemen we dat) zal de eerste hotspot het signaal via internet verzenden naar de gewenste ontvanger. Omdat het om specifieke bundeltjes data gaat die bovendien via radiogolven ontvangen worden hoeft er geen angst  te zijn voor hackers of andere lolbroeken die uit zijn op het netwerk van de hotspot aanbieder. 

Het businessplan

De eerst fase van het plan bestaat uit de aanschaf van een 15 tal hotspots. Door deze gratis aan te bieden aan bewoners op startegische locaties breiden we het netwerk uit. Dit kan overal in Nederland mits binnen bereik van een andere hotspot omdat ze elkaar moeten kunnen getuigen (zie alinea: Wat doet een hotspot?). Uiteraard sluiten we eerst een juridisch dichtgetimmerd contract met deze mensen af.
Omdat we meedoen aan het netwerk en het netwerk onderhouden krijgen we een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid data dat er verwerkt wordt. Deze data bestaat uiteraard (en gelukkig) niet alleen uit de noodsignalen die ontvangen worden maar ook de luxe zaken zoals het vinden een lege parkeerplaats op een parkeerterrein, het terugvinden van de winkelwagentjes door de supermarktmanager en het terugvinden van poes Pinky die telkens weg loopt maar terug gevonden wordt door de zender in haar halsband.

Een deel van de vergoeding is bedoeld voor de aanbieder van de locatie, een deel voor de onderhoudskosten en een deel wordt gereserveerd voor investering in nieuwe hotspots ter verdere uitbreiding van het netwerk.

Voor een degelijke start denken wij aan een startkapitaal van € 10.000,-. Het project zal kunnen starten met een minimum bedrag van € 6.000,- maar logischerwijs zal dit de groei vertragen.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

0 donaties
€ 0,00
Doel: € 10.000,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.