Help Tendaba's moestuin beschermen | Geld inzamelen
 
 

Help Tendaba's moestuin beschermen

In Tendaba, Gambia is een hekwerk om hun moestuin heen heel hard nodig!

Tendaba is een klein dorpje in Gambia. De 400 inwoners zijn voor hun voedsel afhankelijk van de gewassen die ze in hun gezamelijke tuin verbouwen. Zeker nu er steeds minder vis in de rivier is. Ze hebben alleen een heel groot probleem: de meeste gewassen worden, ruim voor de oogsttijd, vernield door dieren zoals schapen en geiten.Een goed hekwerk om deze dieren buiten de tuin te kunnen houden kost veel geld. Geld dat de inwoners van Tendaba niet hebben. In de update verklaar ik het doelbedrag nader.

Het is hard werken in de tuin. De vrouwen sjouwen met water van de bron naar de gewassen om ze met de hand te bewateren, ze wieden onkruid en verzorgen de gewassen veelal in de brandende zon. Vervolgens vernielen de dieren het grootste deel van de gewassen. Heel frustrerend maar vooral een groot probleem omdat er daardoor te weinig voedsel overblijft voor de inwoners van Tendaba.

Foto 1 is van ons bezoek aan de tuin, in mei 2019.De waterput is in maart ,dankzij donaties, gebouwd. foto 2en 3 zijn van 11 juni2019. Er was inmiddels geld voor een deel van het hek ,op deze foto's wordt het geplaatst. Foto's 4 en 5 zijn van 28 september 2019. Het gaat goed met de groenten, maar voor hoe lang nog ? Het regenseizoen loopt ten einde , en in de droge tijd wordt voedsel voor de dieren schaars ,dus zullen ze weer proberen de tuin in te komen,bovendien is het houten hek niet bestand tegen termieten. Het is dus belangrijk dat we ook het laatste stuk hekwerk z.s.m. kunnen plaatsen. Daar is nu (03-02-2020)nog ongeveer €300 voor nodig.

Helpt u mee om de laatste €300 bij elkaar te krijgen? 

Alvast bedankt voor uw hulp!

Celia Apell
05-10-2019

Op 28 september zijn er weer wat materialen aangeleverd bij de tuin ,dankzij o.a. deze doneeractie! Zodoende wordt er nu nog een stuk tuin van hekwerk voorzien. Er is nog een E400,- nodig om de rest van de tuin te omheinen. Deze actie loopt door totdat die laatste E400 ook bij elkaar gebracht is


Celia Apell
10-09-2019

Ik heb het doelbedrag naar beneden bijgesteld.Niet omdat er minder geld nodig is, maar om een goed beeld te geven van hoeveel geld er  nu nog nodig is. Via deze site is aardig wat gedoneerd,maar ik heb ook op andere manieren geld gedoneerd gekregen. Op dit moment is er in totaal nog €400 nodig voor het hekwerk. Vandaar dat het doelbedrag op €1800 staat nu.


Celia Apell
12-06-2019

Gisteren is begonnen met het plaatsen van een deel van het hekwerk. Er was al genoeg gedoneerd om in iedergeval het stuk waar op dit moment helemaal geen ( houten) hek staat , dicht te maken met het hekwerk van gaas. Wel hebben we gekozen voor een goedkopere variant. Ten eerste omdat we graag nú willen beginnen aangezienhet regenseizoen in aantocht is . Bij uitstek geschikt om te zaaien .Ten tweede heeft een nabij gelegen tourist camp interesse getoont om groente te gaan afnemen, aangezien zij nu ver weg de groente moeten halen. Dit betekent dat ze straks niet alleen zelf voorzienend zijn maar er ook nog wat aan kunnen verdienen. Bovendien kan er dan makkelijker een eventuele reparatie aan het hek betaald worden ,mocht dat na een paar jaar nodig zijn.


Celia Apell
02-06-2019

Over 2 weken gaat er een begin gemaakt worden met het hekwerk van gaas.Er is nog niet genoeg geld om de hele omheining te plaatsen,maar het deel waar nu helemaal geen omheining is ,wordt in iedergeval dicht gemaakt.met dank aan iedereen die gedoneerd heeft! Hopelijk kunnen we snel de rest ook laten plaatsen.


Celia Apell
02-05-2019

Deze doneeractie blijft gewoon doorlopen tot er een volledig hekwerk geplaatst kan worden !  De streefdatum was in mei ,omdat ik dan zelf naar Gambia afreis. Jammer genoeg is dát niet gelukt. Maar we gaan gewoon door!


Celia Apell
26-03-2019

Vandaag is begonnen met de bouw van een waterput in de moestuin! Het geld hiervoor is geheel door donaties bij elkaar gebracht! Hartelijk dank daarvoor! De vrouwen kunnen nu dichtbij huis waterhalen én uiteraard maakt dit het bewateren in de moestuin ook een stuk makkelijker. Het geld voor een hekwerk is nog niet bij elkaar ,maar we zijn een eind op weg!


Celia Apell
17-03-2019

Op dit moment hebben we 31% van het doelbedrag bijj elkaar! Hartstikke bedankt aan iedereen die , via welk kanaal dan ook, gedoneerd heeft!  


Celia Apell
13-03-2019

Wat geweldig al deze donaties ! Hartelijk dank iedereen! Onze speciale dank aan  zangkoor Umoja uit Eindhoven voor zo'n geweldig bedrag ! 


Celia Apell
30-01-2019

Op 29 januari 2019 is er een kort filmpje gemaakt in de tuin!  Kijk gauw! De link naar youtube staat hier onderaan het verhaal over de actie!


Celia Apell
11-11-2018

Het totale doelbedrag van deze actie is €3600,- .

Dit benodigde bedrag bestaat voor het grootste deel uit:

Het metalen hekwerk met gaas van 2 meter hoog verankerd in beton;

De transportkosten van de materialen en loonkosten.

Daarnaast is een deel van dit bedrag voor het aanboren van een waterbron. 

Er is ook een mogelijkheid om een goedkoper hek te laten plaatsen, maar die is van mindere kwaliteit. Wat betekent dat hij geregeld gerepareerd zal moeten worden. Aangezien dat ook geld kost, willen we liever het dure en kwalitatief betere hek plaatsen zodat er voorlopig geen kosten meer zijn.


Celia Apell
31-10-2018

Op dit moment heb ik 6 % van het benodigde bedrag, via donaties, mogen ontvangen. Iedereen die gedoneerd heeft, hartelijk bedankt! 

Uiteraard proberen we ook op andere manieren aan geld te komen via verkoop van spullen bijvoorbeeld.  Nu het toeristenseizoen weer begint in Gambia,hopen we de toeristen ,die over de rivier varen en wellicht een stop bij tendaba maken ,ook te enthousiasmeren voor steun aan dit project.


Celia Apell
15-10-2018

Ook via andere kanalen krijg ik donaties binnen! Hartelijk dank daarvoor! 

Laat een reactie achter

51 donaties
€ 1.500,00
Doel: € 1.500,00
100%

Deze actie is gesloten.