Help oorlogskinderen in Burkina Faso | Geld inzamelen
 
 

Help oorlogskinderen in Burkina Faso

Oorlogsslachtoffers in Kaya, Burkina Faso

Op 25 september ga ik naar Kaya in Burkina Faso. Hier gaan ouders en kinderen heen die voor de stammenoorlog zijn gevlucht. Die oorlog woedt nog in het noorden van het land. Ze hebben in Kaya vaak geen stabiele thuisbasis, ze wonen in tenten, scholen of op straat. Deze ouders en dus ook de kinderen zijn beschadigd. Ze zijn allemaal in meer of mindere mate getraumatiseerd. Zij hebben de dood in de ogen gekeken.

Een sterke community

De meeste kinderen gaan op dit moment nog niet naar school. Daardoor hebben ze weinig kans om zich te ontwikkelen. School en een dagelijks ritme zijn essentieel om de oorlog weer even te kunnen vergeten. Door naar school te gaan, krijgen de kinderen de kans om hun eigen toekomst kleur te geven en om zichzelf beter te ontwikkelen. Voor slechts 50 euro kan een kind een jaar lang naar school.

Het is belangrijk dat de kinderen en hun ouders altijd een basis hebben om op terug te vallen. Het doel is om in Kaya een sterke community te laten ontstaan, waar oorlogssclachtoffers elkaar helpen. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat de ouders, met name moeders en kinderen gezamenlijk iets gaan doen. Zo leren ze elkaar kennen en voelen ze dat ze er niet alleen voor staan. We kunnen de gezinnen bijvoorbeeld gemeenschappelijke maaltijden aanbieden, bereid door lokale bewoners. Dit bespaart geld en zo creëren ze een vaste en zekere basis voor een sterke community.

De oorlog even vergeten

Daarnaast wil ik de nadruk leggen op sport en spel, ook dat is belangrijk voor het versterken van de gemeenschap en de ontwikkeling van de kinderen. Hiermee geef je de kinderen bovendien de kans om de oorlog even te vergeten.

Het geld dat ik ophaal zou dus besteed kunnen worden aan:

  • Schoolmateriaal
  • Voedsel
  • Sport- en spelmateriaal (denk aan ballen, goaltjes, basketbalnetten, hoepels, enz.)

Als ik in Kaya ben, zal ik persoonlijk kijken wat prioriteit heeft en waar de meest dringende behoefte aan is. Ik breng het geld zelf, maar zorg ervoor dat als ik vertrek, de community zélf kan door ontwikkelen. Er blijft dus h e l e m a a l NIETS aan de strijkstok hangen, al het geld gaat naar de kinderen.

Al het geld zal lokaal besteed worden, zodat ook lokale ondernemers profiteren van dit project. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van het project en de crowdfunding? Kijk dan ook op mijn website: www.lukajager.wordpress.com

 

Luka Jager
06-09-2019

Lieve allemaal,

Helaas… Deze keer kom ik met slecht nieuws. Mijn droomreis naar Burkina Faso gaat niet door.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Burkina Faso aangescherpt, opeens ligt het stadje Kaya in een rood gebied. Dit wil zeggen dat het daar dus helemaal niet veilig is en dat het niet verstandig is om hier naartoe te gaan. Maar waarom is het dan nu opeens niet verstandig om te gaan? Ik wist immers al, dat het daar niet de meest veilige plek ter wereld was. En wat maakt Burkina Faso dan nu opeens NOG gevaarlijker volgens het ministerie?

Een meisje van 18 is een doelwit
Natuurlijk heb ik dit besproken met mijn contacten in Burkina Faso. Zij hadden mij al eerder beloofd dat ze me alle veiligheid zouden bieden. Dat beloofden ze nog steeds. Dat is heel fijn en ik geloof ze ook, maar doordat mijn woonplaats straks in rood gebied ligt, ben ik ook niet meer verzekerd op het moment dat er iets met mij gebeurt.

Om meer zicht te krijgen op hoe het daar nu echt is, heb ik gesproken met Monique Wolters, die op dit moment in Kaya is. Ze vertelde mij dat ze me zeker niet kon aanbevelen om te gaan. Ze wist me bovendien te vertellen dat er een week geleden nog een aanslag is geweest vlakbij Kaya (de reden dat het ministerie het reisadvies heeft aangescherpt) en dat ik als blank meisje van 18 een doelwit kon zijn voor de slechtwillende inwoners van Burkina Faso. Ik zou gemakkelijk gegijzeld kunnen worden. Ook dat gebeurt regelmatig in Burkina Faso.

Veel denken en nog meer tranen
Na heel veel denken en nog meer tranen is het besluit dus echt genomen, ik ga niet. Dit besluit is voor mij heel moeilijk geweest. Ik moet helaas mijn eigen veiligheid voorop stellen. Niemand heeft er iets aan als ik daar ben en mij iets overkomt.

Dit betekent niet dat mijn reis helemaal ten einde is. Ik ga op zoek naar een ander gebied waar ik mijn handen uit de mouwen kan steken. Opgeven is niet mijn stijl, dat ga ik dus ook niet doen. Ik zal jullie nog steeds op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

De crowdfunding
Er is ook goed nieuws! Er is heel veel geld opgehaald met de crowdfunding. Dit geld gaat nog steeds naar Burkina Faso. Ik zal het alleen niet persoonlijk brengen. Dit kan voor sommige van jullie betekenen dat jullie je geld terug willen. Aarzel dan niet om mij te mailen! Als je je naam in de mail zet, met daarbij je rekeningnummer, stort ik het geld zo snel mogelijk terug.

Ik hoop dat iedereen mijn besluit begrijpt en respecteert. Het is geen makkelijk genomen besluit, maar het is wel de juiste beslissing.

Liefs,

Luka

 


 

Laat een reactie achter

23 donaties
€ 850,00

Deze actie is gesloten.