Help Oekraiense student vluchteling na Cybercrime!

Help Oekraiense student vluchteling na Cybercrime! | Geld inzamelen
 
 

Herman Fomenko (18) uit Oekraïne, eerstejaars student Biologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, is slachtoffer van Cybercrime in Nederland.

Herman is in augustus 2021 in Nijmegen komen studeren. Begin dit jaar breekt de oorlog uit in Oekraïne en is hij plots ook vluchteling. Terwijl zijn ouders in de schuilkelder zitten en Herman in grote onzekerheid verkeert over het lot van zijn familie, krijgt hij in maart - de oorlog is amper een maand oud - een telefoontje in Nederland. Fraude met zijn BSN-nummer en zijn bankrekening is gehackt, is de boodschap. Hij moet direct geld overmaken naar een andere rekening. Herman wordt slachtoffer van cybercrime. Hij is EUR 12,500 kwijt in no-time. Dit geld was voor zijn levensonderhoud en huisvesting. Hij heeft geen idee hoe het nu verder moet.

Omdat Herman een paar dagen later argwaan krijgt, gaat hij naar de politie en doet aangifte. Maar de politie kan weinig doen. Wanneer hij zijn kamerhuur niet meer kan betalen, zegt hij zijn huurcontract in mei voortijdig op. Hij gaat tijdelijk bij een medestudent wonen. Naar de borgsom kan hij fluiten. 

Ondertussen heeft hij een baantje als ober in een van de café's in Nijmegen. Pas twee weken geleden heeft hij zijn ouders ingelicht over de oplichting. Hij durfde het niet eerder te vertellen omdat ze al zoveel ellende moeten meemaken vanwege de oorlog.

Tot nu toe staat Herman er alleen voor.

Het is duidelijk dat we iets voor Herman moeten doen, zodat hij zijn studie in Nederland kan voortzetten. Terug naar Kyiv is geen optie, want dan moet hij waarschijnlijk als soldaat naar het front.

Daarom deze oproep om donaties. Hopelijk kunnen we Herman op deze wijze compenseren voor het geld dat hem in Nederland door criminelen afhandig is gemaakt, en kan hij in Nijmegen blijven studeren.

 

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
686 donaties
€ 13.560,00
Doel: € 13.000,00
104%

Deze actie is gesloten.