Hart voor Tanzania

Hart voor Tanzania | Geld inzamelen
 
 
Draag ook een steentje bij aan de Overijsselse missie, een hart vaatkliniek voor Tanzania.

Samen met Overijsselse vrijwilligers, gepensioneerde artsen, de Overijsselse ziekenhuizen en bedrijven, waaronder VolkerWessels, werken we aan de oprichting van een hart- en vaatkliniek in de Tanzaniaanse stad Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro. De eerste containers met afgeschreven ziekenhuismaterialen zijn onderweg.

"In Nederland hebben we honderd ziekenhuizen voor 17 miljoen mensen en in die ziekenhuizen werken 1.800 cardiologen. Het ziekenhuis in Moshi heeft een verzorgingsgebied van 15 miljoen mensen en geen cardiologie-afdeling", zegt gepensioneerd cardioloog Salah Said. Hij zet zich al langer in voor ziekenhuizen in landen waar armoede heerst. Hij is voorzitter van de stichting ZGT Overzee, een stichting waarin vooral gepensioneerde artsen zitten die zorgen dat afgeschreven ziekenhuismaterialen nuttig worden gebruikt. 

 "We kunnen best wat missen"
Said heeft een alliantie gesmeed van Overijsselse ziekenhuizen, bedrijven, vrijwilligers en gepensioneerde artsen. Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) coördineert het plan. "We hebben het hier veel te goed" vindt Said. "Wij kunnen best wat missen om de mensen daar te helpen hun leven goed en gezond op te bouwen". 

Eerste steen op de elfde van de elfde
Van 1 t/m 11 november 2019 is er een werkgroep naar Moshi afgereisd. In die groep zitten niet alleen de artsen en andere vrijwilligers, maar ook bouwkundigen en specialisten, zoals een econoom, om de plaatselijke ziekenhuisdirectie te helpen. De kliniek zelf wordt gebouwd door plaatselijke bouwvakkers. De eerste steen is gelegd op 11 november en de plannen staan inmiddels flink in de steigers voor de nieuwe hart- en vaatkliniek. De 11-daagse missiereis werd op de voet gevolgd door RTV Oost  

Draag ook jouw steenje bij
Samen maken we het verschil. Vele handen maken licht werk. En vele steentjes kunnen uiteindelijk zorgen dat de volgende stenen ook gelegd kunnen worden om uiteindelijk de hartkliniek daadwerkelijk te gaan bouwen. Draag ook jouw steentje bij - klein of groot - jouw steun voor onze Overijsselse missie komt volledig ten goede aan het nieuw te bouwen Hartkliniek in Tanzania 'Kilimanjaro Christian Medical Centre'

Asante sana - Heel hartelijk bedankt

ZGT Overzee
01-10-2022

Specialisten uit heel Nederland op missie in Tanzania

Team cardiologie en cardiochirurgie zijn op missie geweest in maart en juni 2022.

Lessen, training voordrachten en opleiding werden verzorgd door de leden van het Dutch Medical Team. Er werd een “skill laboratory” en simulatie faciliteit opgezet voor pretraining op de hartchirurgie. Er werd een ECG-cursus gegeven en voordrachten gehouden over het vroegtijdig herkennen van verslechtering van klinische patiënten.

Dhr. Arnold Krakers gaat in samenwerking met KCMC een werkplaats opzetten voor maken, repareren en onderhouden van rolstoelen op het terrein van KCMC, Moshi, Tanzania.

Dhr. Tim van Dun overhandigde een donatie van ziekenhuisklompen aan dr. Sarah Urasa van Kilimanjaro Christian Medical Centre.

Het Team ICT Leeuwarden maakte de communicatie en internetverbindingen up-to-date met meer capaciteit en behoud van snelheid.

Intussen was team neurochirurgie-Den Haag serieus bezig om neurochirurgie in KCMC op te zetten. Bekijk via deze pagina het verslag inclusief foto's


ZGT Overzee
01-10-2022

Presentatie plannen Hart- en vaatkliniek KCMC Moshi Tanzania

Laten we allemaal een onderdeel worden van deze historische ontwikkeling in Tanzania

Het plan voor de hart- en vaatkliniek krijgt steeds meer vorm. Onlangs werden de bouwtekeningen gepresenteerd. Het geeft een goed beeld van de gekoesterde wens en noodzaak om te komen tot een hart- en vaatkliniek voor jong en oud.

Bekijk via deze link de bouwplannen: https://hartvoortanzania.nl/ontwerp-hart-en-vaatkliniek/ 


ZGT Overzee
19-11-2019

Overijsselse delegatie verrast door grootse ceremonie bij onthulling eerste steen van hartkliniek in Moshi

De bisschop van Moshi, een regeringsafgevaardigde, directie en personeel van het ziekenhuis, allemaal waren ze present bij de onthulling van de eerste steen van de nieuw te bouwen hart-vaatkliniek. Voor de Overijsselse delegatie is hiermee een belangrijke stap gezet in de voorbereiding van de kliniek die er over een jaar of drie moet staan.
Door: Teun van der Velden & Hans Bellert


Kosten noch moeite werden gespaard voor de ceremonie vandaag. De vijfentwintigkoppige politieband opende met het Nederlands volkslied, in een andere tent zat een twintigtal genodigden, waaronder ook de Twentse cardioloog Salah Said. Hij is de aanjager van het project.

 

In een nog veel grotere tent daartegenover zat het publiek, waaronder veel ziekenhuismedewerkers, maar ook de leden van de Twentse delegatie die de afgelopen week op allerlei vlakken actief waren in het ziekenhuis.


Bisschop, ziekenhuisdirecteur en regeringsafgevaardigde namen ruim de tijd om lovende woorden voor het initiatief uit te spreken, daarnaast werd de noodzaak van de kliniek nog eens benadrukt. Volgens directeur Masenga komen er ook in Tanzania steeds meer hart- en vaatziekten voor, waardoor zo’n kliniek broodnodig is.


Patienten

Ook twee hartpatiënten vertelden hun verhaal. Voor een van hen, een vrouw van een jaar of dertig, had de familie met grootse moeite net genoeg geld bij elkaar kunnen schrapen om een behandeling in India te kunnen betalen. De vrouw kreeg daar nieuwe hartkleppen. De andere van de twee, een jongen van een jaar of twintig, had tot nu toe pech; zijn familie is niet rijk genoeg om hem aan een behandeling in India te kunnen helpen.


Ook twee leden van het Twents Symfonisch Jeugd Orkest, Daan Wilms en Rémi Keupink, bliezen daarna hun bijdrage aan de ceremonie. Dat was onder meer het lied van Shakira: ‘Waka Waka, It’s Time for Africa’. Het lied dat ze speciaal maakte voor het WK voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika werd gehouden.


Onthulling

Na een urenlange ceremonie, die ook nog eens anderhalf uur te laat begon - want in Afrika gebeurt niets op tijd - was het dan eindelijk zover: de steen werd onthuld. Op het nog braakliggende terrein achter het ziekenhuis is de afgelopen week het muurtje gebouwd waarin de eerste steen was gemetseld. De hoofdpersonen, waaronder Salah Said, schoven de gordijnen weg zodat de steen zichtbaar werd die in Nederland is geprepareerd met een plaquette.


Voor de werkgroep is het een grote zichtbare stap in een proces dat zo’n drie jaar geleden is begonnen met allerlei soorten hulp aan het ziekenhuis. De komende jaren zal er nog veel werk worden verzet, en dat heeft ook voor een groot deel te maken met het opleiden van mensen die op de verschillende plekken in de kliniek kunnen werken. Een 'opleverdatum' is er niet, maar de schatting is dat de belangrijkste ceremonie, de opening van de kliniek, over zo'n drie jaar realiteit wordt.


ZGT Overzee
19-11-2019

Overijsselse werkgroep overtuigd: "Bouw hartkliniek Tanzania kan bijna starten"

 

De Twentse delegatie is er steeds meer van overtuigd dat de hart-vaatkliniek bij het Kilimanjaro Christan Medical Centre in Tanzania er gaat komen. Terwijl er op 'hoog niveau' gesprekken zijn over voorwaarden, blijven cursussen, trainingen en praktische hulp iedere dag doorgaan.


In de ECG-kamer (waar hartfilmpjes gemaakt worden, red.) van het ziekenhuis laat Algonde Brinkhuis het enige ECG-apparaat zien dat in gebruik is. De draadjes die bij de patiënt op de borst worden geplaatst om de hartfunctie te testen zijn versleten, de coating is er door het intensieve gebruik afgesleten. De dames die het apparaat bedienen, zitten naast haar op het bed.


Slechte hartfilmpjes

Algonde vertelt dat de kwaliteit van de hartflimpjes slecht is. Daarin moet nog flink geïnvesteerd worden. De nieuwe ECG’s uit Nederland zijn onderweg, net als de fietsen waarmee een fietstest kan worden afgenomen. "Wij leren ze het", zo vertelt Algonde. "Zodat ze het zelf kunnen doen, heel noodzakelijk als de hartkliniek er eenmaal is."


Straatkinderen

Muziektherapeut Saskia Gevers gaat maandag tijdens de officiële eerste steenlegging met jongens van het Twents Jeugd Symphonie Orkest het Wilhelmus spelen. Bij dit soort officiële gelegenheden, zeker in dit deel van de wereld, houdt men van dergelijke gebruiken.

 

De afgelopen dagen is ze druk geweest met straatkinderen in Moshi, die ze ontmoette bij een particulieren opvang. "De bedoeling is om de kinderen hiernaartoe te krijgen om ze te leren over gevaren van drugsgebruik, persoonlijke hygiëne en onderwijs."


Muziek als therapie

Saskia: "Om de kinderen hiernaartoe te krijgen, leer ik de medewerkers dat muziek daar goed voor werkt. Samen met de kinderen maken we muziekinstrumenten, waarbij we gebruik maken van takken die we samen zoeken en bierdopjes die we hebben verzameld. Daarnaast maken we samen muziek, dat bindt, en hebben de kinderen een goed gevoel omdat ze zelf die muziekinstrumenten hebben gemaakt."


ZGT Overzee
19-11-2019

Overijsselse hartkliniek in Tanzania: "Ze moeten het uiteindelijk zelf doen"

Terwijl artsen en verpleegkundigen trainingen en voorlichting geven, wordt er volop vergaderd door ‘techneuten’. De eerste hartkliniek van Tanzania wordt langzaam maar zeker een 


De leerlingen van Trea Buitelaar en Martien Wissink zingen ‘Staying Alive’ van de Bee Gees. Precies de maat die nodig is om goed te reanimeren. Drukken op ‘Ah, ha, ha, ha staying alive’, moet de patiënt in leven houden. Deze keer is het een reanimatiepop die eerder is gedoneerd vanuit Twente.

 

Reanimatiecursussen zijn nodig om de medewerkers voor te bereiden op het echte werk. Uiteindelijk moet één van de cursisten zelf leraar worden, zegt Martien.


Verderop vergaderen ook architect Richard Brok en Rogier de Winter van Jong VolkerWessels, het jongerenprogramma van het bouwbedrijf opgericht door wijlen Dik Wessels. Jong VolkerWessels is de jongerenafdeling die projecten in het buitenland ondersteunt, hoewel Rogier opmerkt dat ‘ze het uiteindelijk wel zelf moeten doen hier’.

 

'Uitdaging'
Richard Brok heeft al een tekening gemaakt van de nieuwe kliniek. Hij vertaalt de Nederlandse eisen naar Tanzaniaanse maatstaven. "En dat is best een uitdaging."

 

Hij is enthousiast over het hele project, en blijft onvermoeibaar met zijn tekeningen rondlopen en praten over de mogelijkheden en uitdagingen. Volgens hem komt de realisatie steeds dichterbij.


ZGT Overzee
19-11-2019

Overijsselse artsen gaan strijd aan met suikerziekte in Tanzania

De hartkliniek in Moshi moet een ‘hart-vaatkliniek’ worden, dat zegt de Almelose vaatchirurg Sjef van Baal. Suikerziekte veroorzaakt veel vaatproblemen, en hart en bloedvaten horen bij elkaar, dus moet volgens Van Baal de aanpak daarvan samen worden genomen in de nieuwe kliniek.


Van Baal kan lyrisch vertellen over het ‘diabetesvoetje’, het verschijnsel waarbij de voet wordt aangetast doordat zenuwen langzaam afsterven en de doorbloeding van de voet steeds minder wordt door vaatproblemen. Het gevolg is dat er wonden aan voeten komen die nauwelijks of te laat worden opgemerkt omdat het gevoel weg is en die daarnaast niet of nauwelijks genezen vanwege de slechte doorbloeding.


Samen met chirug in opleiding Pim van den Hoven en arts Floor ter Brugge is Van Baal aanwezig bij de operatie van een 20-jarige jongeman. Na een steekwond in z’n been zijn er bloedstolsels in zijn been terecht gekomen, de Tanzaniaanse artsen willen het been boven de knie afzetten. Dat gebeurt uiteindelijk onder de knie, na advies van de Nederlandse artsen. Met knie en protese blijft de jongeman veel mobieler.


Enig risico is er wel, als uiteindelijk het hele been eraf moet, komt er nog een rekening voor de patient. Want alleen overheidspersoneel is verzekerd voor zorg, diegenen die geen verzekering kunnen betalen moeten afrekenen bij de receptie van het ziekenhuis. Dus de 20-jarige jongeman zou als het tegenzit twee keer moeten betalen.


Brandwonden

In het ziekenhuis ontmoeten we een arts die John heet. Hij is als wees geholpen door een Nederlands artsengezin. Nu zet hij zich in voor de kinderen in het ziekenhuis, met de therapie ‘arts for medicine’ gebruikt hij allerlei soorten speelgoed dat hij vanuit Overijssel krijgt om kinderen met brandwonden actief te krijgen met hun handen en hun hoofd. Want tekenen, spelen, bouwen of hoe dan ook, spelen helpt kinderen fysiek maar ook in hun hoofd, om vooruit te komen.


Overigens, de dag begon met een bijzondere kerkdienst. De directeur van het KCMC (Kilimajaro Christian Medical Centre) bedankte het ‘medical team’ uit Twente voor hun inzet. En daarop werd de ambulance, die gisteren aankwam vanuit Twente na een reis van ruim een half jaar, gezegend door de bisschop van Moshi.


Glunderende chauffeur

Dat gebeurde voor de ingang van het ziekenhuis omringd door een flink deel van de medewerkers. Een bijzonder moment voor het ‘medical team’, maar ook voor een glunderende chauffeur van de ambulance. Want het mag dan een voor Nederlandse begrippen oude, afgeschreven ziekenauto zijn, voor Tanzaniaanse begrippen is het een mooie, grote en goed uitgeruste ziekenauto, de beste die het ziekenhuis heeft. En daar is de chauffeur enorm trots op.


Wilt u geld of spullen doneren klik dan op onderstaande link of ga naar hartvoortanzania.nl


ZGT Overzee
19-11-2019

Voormalige Twentse ambulance gaat nu levens in Tanzania redden

Na een flinke reis kwam de ‘wensambulance’ uit Twente vanmiddag aan bij het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro. Vooral techneuten Arnold en Fons, die de ambulance voor vertrek volpropten met hulpgoederen waaronder veel rolstoelen, waren enorm blij met de aankomst van ‘hun ambulance’.

De ambulance komt aan het begin van de middag aan bij het regionale ziekenhuis dat aan de voet van de wereldberoemde Kilimanjaro ligt, de hoogste berg van Afrika. Het was spannend voor Arnold Krakers en Fons Verschoor, want in Afrika weet je nooit zeker waar je aan toe bent. Eerder deze week was hun beloofd dat de ambulance op vrijdag aan zou komen. Bij doorvragen werd het dinsdag.

De ervaring leert dat afspraken in Afrika zelden worden nagekomen. Deze keer kwam onder het enorme lawaai van de sirene de ambulance toch aan, ongeveer op het voorspelde tijdstip. Fantastisch nieuws dus voor de Overijsselse delegatie en een aanwinst voor het ziekenhuis.


Maisloods

Terwijl voormalig ziekenhuisdirecteur Meindert Schmidt de jaarverslagen van het KCMC onderzoekt, gaan Fons en Arnold op pad naar de werkplaats waar met de meest eenvoudige hulpmiddelen rolstoelen in elkaar worden gelast, volledig handgemaakt. Elk van de twee medewerkers maakt er eentje per week.

 

Met architect Richard Brok, die ook de eerste tekeningen van het nieuwe hart-vaatcentrum heeft gemaakt, gaan ze kijken bij de loods even buiten het ziekenhuis. Nu nog wordt er maisolie geperst, maar de bedoeling is dat met hulp van Arnold en Fons hier een werkplaats komt die groter wordt, en voorzien van betere machines en gereedschappen.

 

Meindert wordt steeds enthousiaster

En terwijl Arnold en Fons samen met Richard zich een beeld vormen van de werkplaats blijft Meindert lezen. Hij lijkt steeds enthousiaster over de cijfers die hij tegenkomt in de jaarverslagen die hij leest. Hij wil deze week een ‘businesscase’ hebben van het nieuwe hart-vaatcentrum dat steeds dichterbij komt.


‘De keet van Fons’

Het oorspronkelijke idee voor het hart-vaatcentrum is ontstaan in ‘de keet van Fons’. Daar waren enkele jaren geleden Arnold en Fons in gesprek met Salah Said. Daar spraken ze af: "Dan bouwen we bij het KCMC in Moshi toch een hartkliniek met een flink koppel Nederlandse bouwvakkers”.

 

Door de tijd heen is het plan aangepast en zijn er veel bezoeken geweest, medische en technische materialen gegeven en contacten ontstaan. En nu lijkt de start van de bouw dichterbij dan ooit. Zo dichtbij dat komende maandag de eerste steen wordt gelegd in een nu nog braakliggend terrein achter de laatste nieuwbouw van het ziekenhuis.

 

'Hart voor Tanzania’

Wat nodig blijft is het voortdurende enthousiasme van voormalig cardioloog Salah Said, de man die voorop blijft staan bij het realiseren van het plan. En natuurlijk is de inzet van Overijsselaars nodig voor de hart-vaat kliniek, wie er meer over wil weten kan terecht op bij ‘Hart voor Tanzania’, op de site van RTV Oost.

 

 


ZGT Overzee
19-11-2019

Tanzaniaans ziekenhuis omarmt Overijsselse hulp 
 

De directie van het Tanzaniaanse Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) is razend enthousiast over het initiatief vanuit Overijssel om een hartkliniek te bouwen naast het ziekenhuis. Dat bleek vandaag tijdens de eerste ‘werkdag’ van de Overijsselse delegatie in het ziekenhuis dat in Moshi staat, in het noorden van Tanzania.

 

Gepensioneerd cardioloog Salah Said loopt onvermoeibaar door de gangen van het ziekenhuis. Op de afdelingen liggen niet alleen mensen op de zaal, ook de gangen liggen vol. Trots laat Said de bedden zien. "Kijk naar de matrassen en de kastjes naast de bedden, ze komen uit onze Twentse ziekenhuizen."

Ook in de opslagkamers en de werkplaatsen liggen van allerlei soorten materialen die uit Overijssel komen. Er is al veel gedaan, maar de ambitie ligt nu veel hoger: de bouw van een ‘cardio-casculair’ centrum. Een hartkliniek waar ook aandacht is voor vaatproblemen door bijvoorbeeld suikerziekte. Net als in ons land komen dat soort problemen ook hier steeds meer voor.

 

Moshi
Aan de voet van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, ligt de stad Moshi, ongeveer even groot als Enschede. Het plaatselijke ziekenhuis bedient een regio, met bijna net zoveel inwoners als Nederland. De voorzieningen zijn echter minimaal. Vandaar dat de Overijsselse ziekenhuizen al langer afgeschreven materialen sturen, zoals bedden, matrassen, kastjes en medische apparatuur. Ook zijn er al vaker Overijsselse medici, techneuten en paramedici geweest om door middel van training en uitleg de medewerkers van het KCMC te helpen.

 
De huidige delegatie is uitgebreid en heeft een bijzondere missie: de elfde van de elfde om elf minuten over elf wordt de eerste steen geplaatst voor de bouw van de ‘hartkliniek’. Financieel directeur Hilda Jonas Mungure van het KCMC is razend enthousiast als ze de eerste steen ziet. Niet alleen door de steen waarop de plaquette al is gemaakt, maar vooral door de hulp voor de kliniek die ze zelf niet kunnen betalen.

Mungure wijst op een grafiek op een prikbord: de zorgkosten stijgen enorm, maar de inkomsten stijgen niet meer. Veel Tanzanianen zijn niet verzekerd, weliswaar moet je vaak betalen voordat je de behandeling krijgt. Desalniettemin verdwijnen er nog veel patiënten zonder af te rekenen.Het is niet altijd even makkelijk om de trotse Tanzanianen te helpen, aan de ene kant doen ze uiteraard enorm hun best om het ziekenhuis te runnen, aan de andere kant voelen ze dat ze de hulp enorm goed kunnen gebruiken. Op verschillende manieren wordt er deze week hulp geboden.

 Naast Salah Said staat een groep mensen, die net als hem betrokken, en uit de grond van hun hart hulp bieden. Van intensive-care verpleegkundigen tot architect, van rolstoelbouwers tot muziektherapeut, van ziekenhuisdirecteur tot chirurg. En dan ook nog een chirurg in opleiding, een hart-ritme analist en een arts-assistent. De komende week leer je ze kennen in de reportages vanuit Tanzania.


100 donaties
€ 17.315,00