Halve marathon voor Nepal | Geld inzamelen
 
 

Halve marathon voor Nepal

Stel je voor je bent 4 jaar oud, je woont in Nepal en plotseling krijg je Diabetes type 1

Wanneer je in Nederland gediagnosticeerd wordt met diabetes type 1 ontvangen deze patiënten kwalitatief goede zorg. De wachttijden zijn kort, patiënten worden behandeld door goed opgeleide artsen, (diabetes)verpleegkundigen en diëtisten. Bovendien zijn er hulpmiddelen beschikbaar die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld: insuline, een insulinespuit, een insulinepomp en een bloedglucosemeter.

Diabetesverpleegkundigen in Nederland spelen een belangrijke rol in de zorg rondom patiënten met diabetes mellitus en hebben zich gespecialiseerd op het gebied van deze ziekte.

Maar stel je voor: je bent vier jaar oud, je woont in Nepal en plotseling krijg je de diagnose diabetes type 1. Wat dan? Nepal is één van de armste landen ter wereld. De armoede en ligging van veel gebieden maakt de zorg voor veel Nepalezen niet toegankelijk. Diabeteszorg in Nepal is niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Er is een grote kans op overlijden voor kinderen met diabetes als gevolg van een gemiste diagnose, niet beschikbare of onbetaalbare insuline en een gebrek aan gespecialiseerde gezondheidszorg.

In het geval van een juist gestelde diagnose van diabetes type 1 bij een kind in het B.P. Koirala Institute of Health and Science (BPKIHS) in Dharan, komt het kind met zijn ouders naar de pediatric diabetic clinic. Er wordt tijdens het spreekuur niet gewerkt volgens afspraak, maar de ouders en kinderen lopen binnen bij een arts die vrij is. Tijdens het bezoek aan de arts worden patiënten in de drukke ruimte voorgelicht over hetgeen waar de patiënt op dat moment een vraag over heeft. Ouders moeten vaak met het openbaar vervoer een paar uur reizen om naar het ziekenhuis te komen. Dit kost natuurlijk tijd, maar ook veel geld. Iets wat veel mensen hier nauwelijks hebben.

Zoals veel andere derdewereld landen wordt ook Nepal door veel organisaties gesteund, waaronder Life for a Child (LFAC). LFAC is een programma van de Internationale Diabetes Federatie (IDF). Hun visie luidt: ‘no child should die of diabetes’. Het doel van dit project is om kinderen met diabetes type 1 in verschillende landen te helpen, in dit project: Nepal.

Dankzij Life for a Child (LFAC) worden inmiddels vier ziekenhuizen in Nepal gesteund in het verlenen van zorg aan kinderen met diabetes type 1, waaronder het BPKIHS in Dharan. LFAC stelt de levering van insuline, insulinenaalden en controlestrips beschikbaar. Daarnaast kunnen patiënten eens in de maand (waar nodig vaker) ter controle de polikliniek bezoeken, ofwel de pediatric diabetic clinic. LFAC zorgt dat insuline en hulpmiddelen voldoende aanwezig zijn in de kliniek, regelmatig worden geleverd, dat de kwaliteit goed is en dat ze bovendien gratis zijn voor kinderen met diabetes in het LFAC programma.

Wij hebben de afgelopen tijd in Dharan een onderzoek verricht naar de waarde van een diabetesverpleegkundige in de kliniek en wat zij zou kunnen toevoegen om de zorg een klein stukje beter te maken voor de kinderen hier.

Graag zouden wij een stapje verder willen gaan en een zes weekse training betalen voor een verpleegkundige hier, zodat zij op de kliniek kan helpen en op deze manier de kinderen goed kan voorlichten over de ziekte en taken van de arts kan overnemen zodat de wachtkamers minder vol zijn. Maar hier is veel geld voor nodig! De opleiding zelf kost natuurlijk geld, maar buiten dat is er in Nepal geen opleiding, maar zal de verpleegkundige naar een ander land moeten voor een training.

Wij willen op 9 juni de halve marathon van Zwolle gaan lopen om daarmee geld in te zamelen voor dit project! We hopen van harte op jullie medewerking!Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

 

Laat een reactie achter

53 donaties
€ 875,00

Deze actie is gesloten.