GRATIS TANDHEELKUNDE KLINIEK ZUID AFRIKA 2017 | Geld inzamelen
 
 

GRATIS TANDHEELKUNDE KLINIEK ZUID AFRIKA 2017

HELP DE ARMEN IN ZUID AFRIKA AUB MET TANDPROBLEMEN

Hoornse tandarts verleent gratis tandheelkundige zorg in Zuid-Afrika

HOORN - Het is bijna niet voor te stellen: één tandarts die de hele regio West-Friesland moet bedienen. In Zuid-Afrika is dit helaas werkelijkheid. Bovendien hebben veel mensen daar problemen met hun gebit. Doordat zij in armoede leven kunnen zij zich geen tandheelkundige zorg veroorloven. De Hoornse tandarts Joseph Joshua vindt dat hij iets moet doen. En daarom reist hij in augustus af naar zijn geboorteland om daar de mensen gratis te helpen. "Ik doe dit vanuit mijn hart. Het doet me goed om zoveel mensen te kunnen helpen en al die blije gezichten te zien."

Het is niet de eerste keer dat Joseph zich vrijwillig als tandarts inzet in Zuid-Afrika. Ook in 2012, 2014, 2015 en 2016 heeft hij vele mensen kunnen helpen. "Vrijwilligerswerk doen heb ik van huis uit meegekregen", vertelt hij. "Toen ik zelf nog in Zuid-Afrika woonde, maakte mijn moeder bijvoorbeeld naast haar werk eten klaar voor mensen die op straat leefden. Het is goed om iets voor je medemens te doen." Joseph werkte twee jaar als tandarts in een dorpje vlakbij Kaapstad. Hij kwam in 2004 naar Nederland en heeft sinds 2008 zijn eigen tandartspraktijk Nieuwe Steen in Hoorn. In 2010 is een tweede praktijk geopend in Purmerend.

Mobiele tandartspraktijk

Joseph probeert van 7 tot 19 augustus samen met acht andere tandartsen in Zuid-Afrika en nog eens vijftig vrijwilligers - waaronder een aantal verpleegkundigen - zoveel mogelijk kansarme mensen te helpen. "We bezoeken in totaal zes plaatsen: Saldanha (het dorp waar Joseph geboren is, red.), Paternoster, Vredenburg, St. Helena Bay, Laaiplek en Langebaan. In elk dorp hebben we een ruimte die we ter plekke inrichten als tandartspraktijk, met onder andere een ontvangstruimte en behandelkamers. Een soort mobiele tandartspraktijk dus. Wanneer we naar het volgende dorp gaan, nemen we alle spullen weer mee in een busje om ze vervolgens op de nieuwe plek weer neer te zetten. Alleen daarom al zijn veel vrijwilligers nodig!"

Kiezen trekken

Joseph bezoekt juist de afgelegen gebieden van Zuid-Afrika, omdat daar zeer weinig tandartsen werkzaam zijn. "Van tevoren wordt via radio en kranten onze komst aangekondigd. Veel mensen komen van heinde en verre bij ons langs. Meestal te voet, omdat het openbaar vervoer teveel geld kost. Dat betekent wel dat veel mensen eerst drie of vier uur moeten lopen... Je kunt je voorstellen dat deze mensen na zo'n lange tocht honger en dorst hebben. Daarom zorgen de vrijwilligers ook voor eten en drinken. De verpleegkundigen meten van al deze mensen de bloeddruk en de hoeveelheid glucose in het bloed. Als die resultaten goed zijn, kunnen ze behandeld worden. Daarnaast proberen we de mensen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. De meesten zijn namelijk nog nooit eerder bij een tandarts geweest. Gemiddeld help ik tussen de 100 en 150 patiënten per dag, waarbij ik vooral heel veel tanden en kiezen trek. Dat is hard werken. Na die twee weken heb ik veel last van mijn armen en heb ik vaak twee weken fysiotherapie nodig. Maar dat heb ik er voor over. Ik herinner me nog dat ik een mevrouw in mijn stoel had gehad, die daarna tegen me zei: 'I will remember you as a gift from God. Your gift can change the world'. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Die dankbaarheid van de mensen is overweldigend. Daar doe ik het voor!"

Joseph heeft speciaal voor zijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika een stichting opgericht: Stichting Nieuwe Steen. Wie hem een financieel steuntje in de rug wil geven, kan een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL25RABO 0191278270, t.n.v. Stichting Nieuwe Steen. Het geld wordt gebruikt voor tandheelkundige zorg in Zuid-Afrika.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

0 donaties
€ 0,00
Doel: € 10.000,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.