Gelijke kansen in Sport | Geld inzamelen
 
 

Gelijke kansen in Sport

In vele sporten en sportcompetities is er een strikte scheiding tussen man en vrouw.

GELIJKE KANSEN IN SPORT - EQUAL POSSIBILITIES IN SPORTS

The participation of transgender in competitive sports is a controversial issue.

Voor transgenders is het soms lastig om te sporten door de strikte man/vrouw scheiding. In welke competitie en voor welk team kom je uit? Hoe kom je ‘uit de kast’ binnen de vereniging/club? Hoe doe je dat met omkleden en douchen? Wat doe je tijdens de transitiefase? En welke regels gelden als je aan topsport doet?

In vele sporten en sportcompetities is er een strikte scheiding tussen man en vrouw. Voor transgender sporters levert dit vaak problemen op. Dit project wil het welbevinden van transgender sporters verhogen en de sociale inclusie in de sport vergroten. Ze vormt een leidraad en geeft een aanzet om in sportorganisaties, sportclubs en de bredere sportsector over transgenders na te denken en hierover een beleid te ontwikkelen. Het project geeft suggesties om de integratie van een transgender lid soepel te laten verlopen en schetst de wettelijke context met betrekking tot deze sporters. Transgender sporters hebben vaak minder goede ervaringen tijdens hun sportparticipatie. Daar moet er een eind aan komen.

De  internationale samenleving is divers, en dat weerspiegelt zich ook op  vele sportvelden. Toch is deelname aan het sportgebeuren voor een aantal groepen in de samenleving geen evidentie. Beperkte mobiliteit, een te hoge kostprijs, geen passend aanbod of het ‘onbekend is onbemind’-principe: het zijn allemaal factoren die de weg naar de vele sport- en beweegactiviteiten kunnen belemmeren.

Zowel binnen de breedtesport als binnen de topsport staat de sportsector voor uitdagingen. Denk maar aan het feit dat in vele sporten en competities nog een strikte scheiding tussen man en vrouw wordt gehanteerd. Voor transgender sporters levert dit vaak problemen op voor het beoefenen van een sport.

Het doel van dit project is vooral een leidraad aan te reiken om de integratie van een transgender soepel te laten verlopen en schetst de wettelijke context met betrekking tot deze doelgroep in de sport. Verder een aanzet aan te geven voor bonden, verenigingen en sporters die bijdragen aan het stimuleren van prettige sportparticipatie van transgenders. Want ook transgenders moeten net als iedereen met plezier kunnen sporten.                                                                         

Het project richt zich in eerste instantie tot de sportbonden, in tweede instantie tot sportclubs/verenigingen en sporters. Het is niet alleen een informatiebron over dit relatief onbekende thema, maar ook en vooral een hulpmiddel om een goed beleid rond transgender personen vorm te geven.

Sport heeft immers een positieve invloed op de algemene gezondheid en de lichamelijke conditie van een individu. Het verlaagt de stressgevoeligheid, verhoogt de mentale weerbaarheid en draagt bij aan een positief zelfbeeld en het sociaal functioneren. Voor transgender personen kan lichaamsbeweging en sport  veel betekenen.

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

0 donaties
€ 0,00
Doel: € 2.000,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.