Geef Rahman EN Sujan hun Qatar salaris!

Geef Rahman EN Sujan hun Qatar salaris! | Geld inzamelen
 
 

Mijn naam is Tjeerd Boersma (tjeerd@derdeweg.nl). Als lezer van de Trouw las ik vandaag (16 oktober) het schokkende artikel 'De slaven van Qatar' van Matthijs van Dam en Patrick Post over de straatarme boer Gaziur Rahman (26). Hij is een van de migranten die de stadions bouwden voor het WK voetbal in Qatar, dat over vijf weken begint. Hij kwam terecht in een genadeloos systeem van leugens, uitbuiting en slavernij.

Gaziur Rahman

Dat het daar erg was wisten we eigenlijk allemaal al, maar het wordt zichtbaar en bijna voelbaar als je het verhaal van Gaziur Rahman uit Bangladesh leest. Eerst 4000 euro moeten lenen om überhaubt daar te komen (waarvoor hij al het  (famile) land heeft moeten verkopen). In Qatar een fractie heeft verdient van wat hem beloofd is, zelfs minder dan als hij dezelfde periode in Bangladesh zou hebben gewerkt.... Mensonterende omstandigheden waarin hij moet wonen en 15 uur per dag moest werken, mensen zag sterven door de hitte, ..en ga zo maar door. Vreselijk. Nu is hij terug in zijn dorp. Berooid. Hij deed het voor zijn familie, maar die zijn nu nog  armer geworden en zijn 'niet blij' met hem. Gevoel van falen. Uitzichtloos.

Geef Rahman zijn Qatar salaris!

We kunnen niet de 100duizenden slachtoffers helpen die daar gewerkt hebben, maar Rahman wel! Daarom start ik een actie om vóór de start van het WK het salaris bij elkaar te krijgen waarop hij had gerekend: 30 maanden x € 350,- = € 10.500,-

Al het geld wat binnenkomt is bestemd voor Gaziur Rahman. Ik zal contact zoeken met Matthijs van Dam en Trouw om het geld ook daadwerkelijk bij hem te krijgen. Als daar meer over te melden is, dan schrijf ik dat bij Updates. Lees daar meer over Sujan!

Doe je mee? Elk bedrag is goed!

Tjeerd Boersma

 

Tjeerd Boersma
17-11-2022

Geld naar Rahman

Vanmorgen de laatste betaling gedaan aan Rahman. Hij heeft nu netto € 14.500,41 gehad en daarmee is het doel behaald: hij heeft z'n salaris + bemiddelingskosten terug!! Nogmaals hartelijk dank allemaal!

En nu?

Na aftrek van kosten van deze site en de internationale overboekingen is er op dit moment € 2.285,- over. Dit wil ik gaan besteden aan nabestaanden van migranten die zijn overleden in Qatar. Gisteren heb ik daarover gesproken met Muhamed Owasim Uddin Bhuyan, de Bengaalse journalist die meegewerkt heeft aan de artikelen in Trouw over dit onderwerp. Hij zal mij, net als bij Rahman helpen het geld direct bij deze mensen te krijgen. Concreet hebben we afgesproken dat dit geld en wat er tot aan het einde van de WK nog binnenkomt gegeven zal worden aan de nabestanden van Sujan Miah die overeed in Qatar. Voor het artikel in Trouw over hem, klik hier.  Aanstaande maandag hoop ik in een video-call zijn broer Jamal te spreken, samen met Muhamed . Dit om kennis te maken en af te spreken hoe we het geld veilig en direct bij hem en zijn familie krijgen. Ik hanteer daarbij dezelfde werkwijze als die bij Gaziur Rahman en die goed gewerkt heeft (zie andere update).

Concerten

Eshter Ocheng organiseert in Amersfoort in het kerkgebouw Brandpunt voor hetzelfde doel 3 concerten op dezelfde datum en tijdstippen als het Nederlands Elftal voetbalt. Voor meer info klik hier

 

Actie verlengd

Om zo veel mogelijk geld bij de nabestaanden van Sujan te krijgen is deze crowdfunding verlengd tot de laatste speeldag van het WK.

 

 


Tjeerd Boersma
07-11-2022

Op dit moment is er al € 17.900,- binnen! Allereerst en vooral heel erg bedankt voor uw bijdrage! 
Het is ruim genoeg om Gaziur Rahman zijn salaris van € 10.500,- te geven te geven en ook nog de 'bemiddelings' kosten van € 4.000,- te vergoeden.

Geld naar Gaziur Rahman
Om het geld veilig en direct naar Gaziur te krijgen heb ik in de afgelopen weken de internationele betalingen voorbereid. Met Gaziur Rahman, Matthijs van Dam (journalist Trouw) en Muhamed Owasim Uddin Bhuyan (Bengaalse journalist die meegewerkt heeft aan de artikelen in Trouw) heb ik een groepsapp gevormd en dit met elkaar besproken. Gaziur heeft inmiddels een bankrekening geopend en ik heb een proefboeking gedaan met een laag bedrag. Na bevestiging en bewijs dat dit binnengekomen is op zijn rekening heb ik vandaag € 4.900,- overgemaakt. Dit is het maximum per dag dat ik via Wise (internationele betaalapp) kan overmaken. In de komende dagen zal ik de rest versturen.
 
Overgebleven bedrag
In totaal zal ik dus netto € 14.500 naar Gaziur overmaken. Na betaling van de kosten van de site doneeractie.nl en van de internationele overboekingen zal er minimaal € 1.500,- over zijn. Ik overweeg het te geven aan de nabestaanden van arbeidsmigranten die zijn omgekomen. Ik zal Muhamed vragen of hij contacten heeft, bijvoorbeeld met de familie van Sujan Miah uit een van de artikelen uit Trouw.
 


Tjeerd Boersma
20-10-2022

Pff wat is er veel geld binnengekomen! Ik ben er een beetje stil van! DANK JULLIE ALLEMAAL!!

Het opgenomen bericht over de actie in de rubriek "Lezersreacties" in Trouw heeft echt als een enorme versneller gewerkt op de actie. Binnen een dag was het bedrag verdubbeld en het streefbedrag gehaald! Nu na 4 dagen staan we zelfs op ruim € 13.000,-

Hoe nu verder?

Vandaag contact gehad met Matthijs van Dam (journalist van Trouw). Hij gaat overleggen binnen Trouw en met zijn collega in Bangladesh; Muhammad Owasim Uddin Bhuya (inmiddels met hem gelinkt) over wat de beste weg is om het geld daar veilig en zo direct mogelijk te krijgen. Muhammad staat in direct contact met Gaziur Rahman. We zullen in de komende tijd nog nader overleg over met elkaar hebben. Ik behoud zelf graag de regie op de uitbetaling en aan het onderzoeken hoe die overmakingen lopen. In een volgende update praat ik jullie graag bij hierover.

Kosten

Doneeractie.nl rekent wel kosten, zie https://www.doneeractie.nl/veelgestelde-vragen
Maar ook als ik dat bereken, zijn we er ruim.

Wat te doen met het meer-geld?

Ik laat de actie nog even doorlopen voor Gaziur omdat bij het streefbedrag nog niet gerekend is met de 4.000 euro die hij vooraf (..) moest betalen om überhaupt daar heen te mogen en waarvoor hij al zijn boerenland heeft moeten verkopen. Als het nog veel meer wordt, ga ik kijken of er iets uit te delen is aan het hele dorp. 


630 donaties
€ 21.767,00
Doel: € 20.000,00
108% / 18 dagen te gaan