Gambia, voor een beter leven voor deze familie. | Geld inzamelen
 
 

Gambia, voor een beter leven voor deze familie.

Gambia Brikama, Helping the family Jallow

Dec 2016, bereikte mij een schreeuw om hulp van een toen 17 jarige jongen uit Gambia.

Hij vroeg niet om geld, maar wilde heel graag terug naar school ( Sellu op de foto ) Ehhh  ja, dat kost ook geld. Hij was van school afgestuurd  al weer 2 maanden, ten tijde dat zijn vraag mij onder ogen kwam. Omdat zijn moeder de ( fees) zo heet dat daar, niet meer kon betalen, en eten voor haar kinderen liet preveleren boven school fees.

Na heel veel contact over en weer ( hij via een internet cafetje ) telefoon of mobiel heeft hij niet. Besloot ik deze jongen te gaan helpen.

Na gedegen onderzoek ( mijnerzijds ) besloot ik ook de school te contacten die hij opgaf in Brikama

( The Gambia ) Brikama Methodist Academy  ( te vinden op Google maps ) in Brikama. En is hij ook te zien op de bijbehorende foto's van de school. Sellu en zijn broer Amadou.

Het gezin bestaat uit moeder met 6 ( eigen kinderen) en Ahmad waarvoor moeder de zorg op zich heeft genomen, omdat vader er niet is.  En moeder erg jong. De vader van de 6 kinderen is 4 jaar geleden overleden aan een ziekte, maar gebrek aan centjes betekent daar gewoon dood gaan. Moeder overkwam  nov 2017 ( bijna het zelfde ) jongens zochten in paniek contact met mij.

Ze hadden de meester van school bereid gevonden, moeder na hospitaal te brengen, en zo de nodige eerste hulp te bieden. Deze meester nam dan ook contact met mij op, om te bespreken wat er mogelijk was van mijn kant.

Het bleek om een blindedarm operatie te gaan. Ik heb alle kosten voor mijn rekening genomen, Het idee dat deze kinderen zonder ook nog hun moeder kwamen te zitten, moet ik toch niet aan denken. De oudste had zijn opleiding dan wel ( gedag ) kunnen zeggen, om dan de zorg voor zijn jongere broertjes en zusje op zich te nemen, En daarmee zijn eigen toekomst te ondergraven, maar ook voor de toekomst van dit hele gezin. Dat kan ieder mens toch begrijpen.

Moeder was gelukkig met 2 weken weer thuis.

Van 20 April t/m 5 mei 2018 ben ik er zelf geweest, om kennis te maken met Sellu ( waar het mee begon) en zijn familie.

Nu ben ik echt wel iets gewend, maar dit brak mijn hart, wat ik aantrof, hoe zij woonde en leefde.

Tijdens mijn verblijf, had ik goed contact met de oudste jongen ( Amadou op de foto ) en oudste broer van Sellu.  Inmiddels weet ik ook dat de 3 oudste jongens het erg goed doen op school.En dat dit wel degelijk perspectief bied voor hun toekomst daar.  Ze behoren tot de beste van hun klas.       

Amadou ( de oudste) gaat zelfs nu beginnen op de universiteid in Serakunda, en geeft regematig nu ook les op Sellu zijn School.     

Inplaats van op een gammel bootje de oversteek maken naar Europa .Ik ben er dan ook van overtuigd, dat hulp (DAAR) meer zoden aan de dijk zet. Want met een goede opleiding, red je het daar ook. Sellu wil ik dan ook volgend jaar voor een bezoek naar Nederland halen voor een vakantie van 2 of 3 weken, maar er moet eerst nog een paspoort geregeld worden, want die heeft hij nog niet. Alleen de moeder heeft er nu 1

Maar niet iedereen heeft gelijke kansen. In het rijke Nederland misschien wel, maar daar absoluut niet.

Het huisje waar ze nu wonen is ook te zien op de foto ( waar ik voorsta ) 2 kamertjes van 12 M2 geen keuken geen wc en douche bestaat al helemaal niet.

Kinderen staan buiten, Beetje beschut ( dat weer wel ) moeder gooit er wat water overheen, en dat is het dan....Eten koken doet men buiten op de grond met wat hout blokjes en pan erop.

Geen stromend water verder, en ook geen stroom, pure armoede dus !! Juist omdat vader is weg gevallen is, zijn er ook geen inkomen meer, kinderen sprokkelen wat houtjes om die vervolgens langs de kant van de weg op de markt in Brikama te verkopen.

Sociaal opvang netwerk ( zoals wij dat hier kennen ) bestaat daar niet !!

Maar de drie oudste jongens, zijn zich terdege bewust dat naar schoolgaan en goede opleiding volgen, de enigste manier is om uit de armoede te komen op termijn.

In de laatste dagen van mijn bezoek aldaar, besprak ik mijn plannen met de oudste van het gezin.

Ik wilde een stukje grond kopen ( plot off land or compound ) en daar op termijn een huisje te bouwen met lokale krachten. Zelf kom ik uit de installatie wereld, dus ben wel bekent met 1 en ander. Maar besprak ook met de jongens, dat dit meer richting het centrum moest. Of anders in ieder geval bij een geasfalteerde weg, omdat dat daar meestal water en stroom voorhanden is.

Ze wonen nu bijna aan de rand van Brikama waar het erg dor en verlaten is.

Dat stuk grond is in middels geregeld en de betaling door mij gedaan. Dat kon ik zelf nog wel handelen.

Maar nu staan we voor een grotere uitdaging, namelijk voorbereiding om beter huisje te bouwen voor dit gezin.

Gelukkig zijn er al wat contacten, en weet de oudste een hoop mensen te regelen voor toekomstig bouwen. Ook had ik gelukkig hulp in mijn zoektocht van Mr.Ebou General Manager van het bekende Senegambia Beach Hotel waar ik zelf verbleef tijden mijn bezoek. Hij raakte bekent met mijn verhaal en besloot mij te helpen,en is inmiddels een goede vriend geworden. En hebben bijna dagelijks contact. Een beetje netwerken is wel nodig, omdat vanuit nederland alles willen regelen, erg moeilijk is.

Mensen die meer willen weten kunnen even kijken op mijn Facebook:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009205094644 daar kan ook rechtstreeks gedoneerd worden bij Bunq-Bank

Maar mij bellen kan natuurlijk ook gewoon Mob:06-42625492 voor vragen of meer info.

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

3 donaties
€ 45,00
Doel: € 30.000,00
0% / 103 dagen te gaan