Fotografie voor Oekraïne

Fotografie voor Oekraïne | Geld inzamelen
 
 

BETROUWBARE FOTOJOURNALISTIEK AAN DE FRONTLINIE.

MILJOENEN MENSEN OP DE VLUCHT...

In de ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen vanuit drie verschillende windrichtingen Oekraïne aan. Inmiddels zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. De gevechten in het land gaan sindsdien genadeloos door. Bij willekeurige aanvallen zijn burgers omgekomen, gewond geraakt en in het hele land is infrastructuur gebombardeerd. Het is een onmenselijke leed geworden en een traumatische ervaring voor iedereen die getroffen is. 

ALLES KWIJT!

Duizenden families raakte alles kwijt. Zij moeten elders een nieuw bestaan gaan opbouwen. Een groot deel in een ander land. De gebeurtenissen van de afgelopen twee maanden laten ook zien hoe fragiel het leven is voor de mensen die er nu nog zijn. Hun leven is erg onzeker geworden. Juist daarom, en juist NU is onafhankelijke fotojournalistiek zo ontzettend belangrijk.

Uitgevers en andere mediaoutlets kampen met forse bezuinigingen of sturen liever geen freelancers uit 'verantwoordelijkheidsgevoel'. Beter een snelle foto van een buitenlandse fotodienst, dan een eigen fotograaf sturen. Zo’n foto kost dat bedrijf hooguit een paar tientjes, en het 'eigen personeel' loopt hierbij geen enkel gevaar. Uiteraard zijn er natuurlijk uitzonderingen, en hebben sommige media het wel goed voor elkaar. Maar voor onafhankelijke freelance conflict-fotografen kost het werken in oorlogsgebieden vaak veel geld. 

HET VERHAAL VAN DE MENSEN DIE GETROFFEN ZIJN.

Tijdens de grote landelijke inzamelingsavond 'Samen in actie voor Oekraïne', was ik te gast in het televisieprogramma Op1. Beelden die ik tijdens ‘de eerste fase’ van de oorlog maakte verschenen in verschillende landelijke en internationale media. En tijdens mijn verblijf in werd ik gevolgd door onder meer Het Parool en De Stentor. Ik wil het verhaal van de mensen graag blijven vastleggen op de gevoelige plaat. Hun lot ligt mij erg aan het hart.

Ik, Bud Wichers, geloof dat je er zelf moet zijn om een onafhankelijk beeld te kunnen laten zien aan je lezers of je kijkers. Eerlijke fotografie vol passie, hartstocht, en een sausje idealisme. Ik wil fotojournalistiek maken dat mensen raakt. 

BETROUWBARE EN GEDEGEN FOTOGRAFIE 

Maar, dit soort verhalen kosten helaas ook geld. Een vliegticket, een fixer (een helpende hand), overnachtingen en bijvoorbeeld een betrouwbare chauffeur. Sinds 2014 heb ik met enige regelmaat, tijd doorgebracht in de regio en heb ik een groot en betrouwbaar netwerk daar kunnen opbouwen. Een netwerk waar ik nu uit kan putten.

De financiering van mijn volgende reis naar Oekraïne is voor het grootste deel rond. Voor het laatste zetje vraag ik jullie hulp nu. Alvast dank hiervoor.

Ondersteuning op elke manier is van harte welkom...

Een vredige groet,

 

Bud WichersEr zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
0 donaties
€ 0,00
Doel: € 750,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.