Ethiopië Xperience | Geld inzamelen
 
 

Ethiopië Xperience

Het doel van deze campagne is het opleiden van mensen met een beperking tot SPAT Trainers.

In Ethiopië hebben mensen met een beperking een enorme achterstand in de maatschappij. Deze mensen worden soms letterlijk buiten de samenleving gezet: ze krijgen geen opleiding en het vinden van een baan is hierdoor onmogelijk. Als toekomstig bewegingsagoog wil ik mij inzetten samen met drie medestudenten voor deze mensen. Nu zijn ze nog toeschouwers aan de zijkant van het speelveld, maar wij willen ze weer midden in de samenleving krijgen. Om dit te bereiken, willen wij ons sterk maken met ons non-profit organisatie ‘Ethiopië X-perience’. Het doel is om Ethiopiërs met een beperking weer binnen de samenleving te krijgen, zodat er ook voor deze mensen weer mogelijkheden zijn. Zodat ze een toekomst hebben, net zoals ieder ander in Ethiopië.

Wie ben ik?

Mijn naam is Sophie Oude Rengerink, achttien jaar oud en zit in het derde jaar van mijn opleiding tot bewegingsagoog aan het ROC van Twente. Samen met drie medestudenten Thirza Lammerink, Danique Jansen en Kirsten de Zeeuw hebben wij dit non-profit studentenbedrijf opgezet. Als bewegingsagoog houden wij ons veel bezig met het welzijn van mensen met een beperking. Door middel van sport en bewegingsactiviteiten proberen wij ons als bewegingsagoog mensen te helpen. Hierbij kan je denken aan het revalideren van mensen die een ongeluk hebben gehad of herstellend zijn van een ziekte, het geven van zwemles aan kinderen met een beperking of het helpen van mensen met gedragsproblemen. Dit is nog maar een kleine greep uit de dingen waar een bewegingsagoog zich mee bezig houdt. Hier halen wij onze energie en kracht uit en de waardering die wij er voor terug krijgen is heel groot. Wij zetten ons graag in voor de maatschappij en ik vind het een fijn idee om te weten dat, mede door mijn hulp mensen met een beperking weer in een betere positie terug in de samenleving komen.

Wat gaan we doen?

In Ethiopië is de situatie voor mensen met een beperking niet te vergelijken met de situatie hier in Nederland. In Ethiopië ga ik mij sterk maken samen met drie medestudenten, zodat er verandering komt in deze situaties en zodat sociale barrières worden doorbroken. Dit gaan we doen door te investeren in Ethiopische rolmodellen. Dit zijn volwassenen met een beperking, die worden opgeleid tot SPAT-trainer (Sport Activity Trainer) en vervolgens ook aan de slag gaan als SPAT-trainer. Door middel van het opleiden van SPAT-trainers worden er banen gecreëerd voor deze mensen. Deze rolmodellen gaan lesgeven op doven- en blindenscholen en revalidatiecentra. Daarnaast gaan ze ook lesgeven aan kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Dit leidt tot een win-winsituatie. Door mensen met een beperking les te laten geven aan kinderen met een beperking ziet de samenleving dat er kansen zijn voor deze mensen. De doelgroep krijgt een voorbeeld functie en de kinderen weer toekomst perspectief. Om dit project te optimaliseren zijn we de samenwerking aangegaan met DIRES House of Sport. Dit goede doel zet zich al een langere tijd in voor mensen met een beperking in Ethiopië.

De reis

In oktober gaan wij met ons studentenbedrijf vijf weken naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Wij gaan naar verschillende scholen toe om de toekomstige SPAT-trainers te ontmoeten, zodat wij onze kennis kunnen overbrengen. Ook brengen wij materiaal mee zodat de SPAT-trainers hun lessen verbeteren en de kinderen meer differentiatie kunnen geven. Omdat wij benen creëren voor deze mensen stop dit project niet na de vijf weken. De SPAT-trainers hebben een baan voor een jaar lang. Elke €1000,- is één jaar salaris voor een SPAT-trainer.

De weken dat wij daar zijn, willen wij ook meer maatschappelijke aandacht vragen voor mensen met een beperking. Dit gaan wij doen door het organiseren van publieke sportevenementen. We hopen dat hierdoor zoveel mogelijk mensen met een handicap gaan deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten en dat de fysieke bewegingsmogelijkheden worden vergroot. 

Door deze reis zullen wij dus de kennis die wij hebben opgedaan tijdens onze studie in Nederland  overbrengen in Ethiopië. Maar andersom zullen wij er ook van leren: wij komen terug in Nederland met een veel bredere blik op de verschillende soorten maatschappijen in de wereld. Deze reis gaat veel handen- en voetenwerk worden, maar wij zienhet als een hele gave uitdaging.

Uw hulp

Uw financiële steun gaat naar de SPAT-trainers. Door uw hulp kunnen de SPAT-trainers opgeleid worden en kunnen ze aan het werk. Met uw hulp bereiken wij niet alleen de SPAT-trainers, maar ook de kinderen die sportlessen krijgen van de trainers. Uiteindelijk zullen de sociale barrières worden doorbroken en staan mensen met een beperking weer midden in het speelveld.

Mede dankzij uw donatie kunnen wij ons doel realiseren. Alle kleine beetjes helpen. Alvast bedankt voor uw donatie.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

0 donaties
€ 0,00
Doel: € 1.500,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.