Een vergoeding voor patient Emma. | Geld inzamelen
 
 

Een vergoeding voor patient Emma.

tegemoetkoming voor Q koortsslachtoffers, maar patiëntje Emma 7 krijgt niets

De regering mag dan eindelijk een financiële regeling voor Q-koortspatiënten hebben opgetuigd; lang niet overal gaat de vlag uit. Integendeel. De 7-jarige Emma van der Pluijm, bijvoorbeeld, krijgt helemaal niets. Ze werd 'te laat' besmet.


,,Het gaat niet om het geld", benadrukt haar moeder Angela van der Pluijm uit Hank, verdrietig. ,,Het gaat om erkenning." Erkenning voor het toekomstperspectief dat het lieve, blonde meisje ontnomen is - evenals anderen die ná de grote Q-koortsuitbraak pas besmet werden. Die erkenning blijft nu uit, vindt Angela.
Dat zit zo: minister Bruno Bruins (Medische Zorg) maakte vandaag bekend dat er 14,5 miljoen euro verdeeld wordt onder Q-koortsslachtoffers, maar er geldt wel een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden luidt dat alleen mensen die tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011 besmet raakten, in aanmerking komen voor het geld. Dat was de periode waarin de bacterie zich via het Brabantse Herpen razendsnel over het land verspreidde. Emma van der Pluijm werd in 2011 geboren en raakte later besmet. Na de grote uitbraak dus.
Medicijn
Emma heeft het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) waardoor ze vaker dan haar lief is aan de bank gekluisterd is. Onderzoek naar een medicijn is duur, weet Angela van der Pluijm. Het liefst zou ze zien dat de minister dáár geld voor vrij had gemaakt.
Angela vindt het niet te verkroppen dat haar dochter ziek kon worden, ondanks de grote uitbraak in de jaren daarvoor. ,,Er is niets geleerd." Na de uitbraak werden geitenhouderijen weliswaar verplicht hun dieren te enten tegen Q-koorts, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor hobbyboeren die kleine aantallen geiten houden. Als de vaccinatieplicht voor alle dieren was ingevoerd, dan had Emma nooit ziek kunnen worden, zegt Angela. ,,Er komen nog altijd drie patiënten per maand bij. Dat is gewoon heel veel. Het is nog steeds niet opgelost." 

Dit bericht komt uit ED. Ik vind het zelf niet kunnen en wil daarom geld inzamelen voor Emma om haar toch te kunnen helpen. Ze voelt zich natuurlijk nu helemaal in de steek gelaten.Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
 

Laat een reactie achter

0 donaties
€ 0,00

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.