Documentaire 'Een Ode aan Bram Olckers'

Documentaire 'Een Ode aan Bram Olckers' | Geld inzamelen
 
 

Vrijheid is niet onvoorwaardelijk, hoe een avontuur in een oorlog kan veranderen en een familietrauma dat uiteindelijk geheeld wordt.

Van een Indonesische oorlogstrauma deskundige vernam ik dat het verlies van mijn oudoom Bram Olckers, slachtoffer van de Birma Spoorweg in de tweede wereldoorlog, nooit verwerkt is. Drie generaties later is het verdriet onbewust bij mij terechtgekomen. Ik heb dit verdriet inmiddels losgelaten, maar vatte wel het plan op om ooit het graf van Bram Olckers in Chungkai (Thailand) te bezoeken, waar nog nooit een familielid is geweest.  In de afgelopen jaren waren er meedere signalen die ik niet langer kon negeren en  het idee ontstond om een docuemntaire te maken over het leven van Bram Olckers. Een verhaal waar zelden of nooit over gesproken is.

In 2022 is het 80 jaar geleden dat Nederlands-Indie capituleerde voor de Japanse bezetters, er werden meer dan 42.000 Nederlandse- en Indische krijgsgevangen gemaakt, waarvan er 8.200 overleden (1:5). Mer dan de helft kwam om door dwangarbeid in het oerwoud onder vreselijke omstandigheden tijdens de aanleg van de Birma spoorlijn, in totaal vielen hier meer dan 100.000 doden.

De documentaire over Bram Olckers bestrijkt de tijdsperiode 1929-1943 en wordt belicht vanuit een eigentijdse invalshoek. Paul kruipt in de huid van zijn oudoom en volgt zijn spoor terug naar Java en Thailand, waar hij als krijgsgevange uiteindelijk is overleden. De overeenkomst tussen Bram en Paul is de hang naar avontuur. Bram vertrok in 1929 als vrij man naar Java om als technisch manager bij de Bataafse Petroleum Maatschappij (later Shell) te gaan werken, Paul leidt sinds kort een vrij en geinspireerd leven, na lange tijd in een patroon geleefd te hebben waar hij onvoldoende zijn passie volgde. Met een pelgrimstocht naar het graf en het terugbrengen van de Kris en Indische ring, die van Bram afkomstig zijn, wordt het familie trauma uiteindelijk geheeld.

Het hoofdthema van deze 50 minuten durende documentaire is de verwerking van een 'drie generatie' oorlogstrauma, waar veel Nederlandse families tot op de dag van vandaag nog mee te maken hebben. Het is goed om stil te staan wat vrijheid betekent, dat dit niet onvoorwaardelijk is en de gevolgen van een (vaak zinloze) oorlog nog generaties lang kunnen doorwerken. Als er geen rouw plaatsvindt en wonden niet geheeld worden, blijft de pijn voelbaar.

Dit jaar voert ARQ, Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, een wetenschappelijk onderzoek uit naar de doorwerking bij drie generaties door oorlogsgetroffene families. De bevindingen worden in 2022 gepubliceerd en vertaald naar een publieksproject, om de kennis en het bewustzijn van de Nederlandse bevolking over de gevolgen van een intergenerationeel oorlogstrauma te vergroten.

De geplande documentaire is een prachtige aanvulling hierop en visualiseert de doorwerking van een oorlog naar een derde generatie.  Samen met de resultaten van het onderzoek wordt deze documentaire hiermee ook in een breder kader geplaatst.

Het initiatief wordt gesteund door de Stichting Herdenking Birma Spoorlijn (SHBSS) en de 26 jarige voorzitter, Lars Bannink (derde generatie) krijgt ook een rol in de documentaire.

De kosten voor de produktie en uitvoering van deze documentaire worden geraamd op Euro 50.000, Euro 30.000 hiervan wordt aangevraagd bij Fondsen, Euro 20.000 wil ik ophalen met doneeractie.nl

De opnames zijn gepland in het voorjaar van 2022.

Wil je meer weten of het filmplan inzien? Mail naar paul@vrijonverveerd.nu of bel 0031(0)653915356

 

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
0 donaties
€ 0,00
Doel: € 20.000,00
0%

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.