Repareer de planeet door wat je eet. Investeer in ons natuurinclusieve landbouwproject!
Duurzaam en lokaal voedsel produceren en de natuur in ere herstellen met kleinschalige natuurinclusieve landbouw
Verandering begint kleinschalig met een groothartig gulle gift.
In heel Nederland zie je de schaafwonden van de aarde met stroken dood en verdord land. Er leeft niets doordat het land is geteisterd met gifstoffen en uitgemolken is door de jarenlange productie met een monocultuur. Ons schitterende levendige lage land is veelal beschadigd en krijgt zelden de tijd bij te komen van deze schade. Dit kan niet langer!
De planeet repareren door middel van voedselproductie. Dat kan! Wij, Chris en Eline, willen samen met ons sterke agrarische netwerk een klein stuk dood land omtoveren tot een land vol weelde en een manier van duurzame voedselproductie toepassen die de planeet juist herstelt. We willen zowel agro-forestry als een voedselbos creëren waar iedereen langs kan komen om te ervaren en te leren van nieuwe manieren van landbouw.
In een voedselbos vind je alles wat in een 'normaal' bos ook groeit: van bomen, struiken en kruiden tot bodembedekkers, schimmels en knol- en wortelgewassen. Een voedselbos heeft waardevolle landschapselementen zoals poelen, houtwallen en hagen. Hierdoor krijgt een voedselbos dezelfde waarde, functie en rijke structuur als een natuurlijk bos en daarbij heeft elk onderdeel meerdere belangrijke functies, één van die functies is voedselproductie.
Benieuwd wat een voedselbos ongeveer is? Bekijk (de trailer van) de docufilm 'My biggest little farm' die voor veel mensen leuk en inspirerend is om naar te kijken.
Waar hebben wij voor dit idee jullie hulp voor nodig?
Het is de bedoeling een stuk grond in handen te krijgen van ongeveer 1 hectare welke eigenlijk zo goed als dood is. Hiervoor zoeken wij een stukje grond in de regio West-Friesland, omdat wij hier ons netwerk hebben en daarbij graag wat willen betekenen voor de natuur en samenleving in Drechterland. Naast de aankoop van een stuk land zoeken we een financiering om de juiste bomen, planten, struiken en andere landschapselementen bij elkaar te kunnen krijgen en daarmee de diversiteit te kunnen waarborgen. De gemiddelde grondprijs van een hectare is ongeveer 65.000 euro en de berekening van de overige kosten qua ontwerp, materialen en landschapselementen loopt op 35.000 euro. Samen is de investering in een nieuw stukje land waar iedereen van mag genieten 100.000 euro.
Waarom een voedselbos?
We hebben de voordelen, en de redenen waarom wij een voedselbos willen beginnen, op een rijtje gezet:
Beter voor de grond en de natuur
Al honderdduizend jaar halen wij mensen, net als dieren nu nog steeds, voedsel uit de natuur. We plantten zelfs meerjarige gewassen om van te leven. Noten kwamen uit bomen die al honderden jaren oud waren. Vruchten uit struiken die er al tientallen jaren stonden. En kruiden uit de grond groeiden ook ieder jaar weer opnieuw. Sinds 'de beschaving', die tienduizend jaar geleden begon, focusten wij mensen ons op 'zo snel mogelijk voedsel creëren' zodat een groot deel van de bevolking iets anders dan voedsel vergaren kon doen. Bijvoorbeeld bouwvakker worden of handelaar. Er kwamen eenjarige zaden op de markt waardoor mensen zich op een plek konden vestigen. Het enige nadeel aan die eenjarige zaden is dat ze al sterven na een groeiseizoen. En dat is super slecht voor de grond, want de grond wordt na iedere sterfte ontzettend verstoord. Waarom doen we het nu, tienduizend jaar later, nog steeds zo?
Het is tijd voor een nieuwe manier van voedselproductie. Landbouw waarbij de natuur hersteld wordt en als zakenpartner in de productie dient in plaats van als hulpmiddel!
Bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde
Naast dat je de grond én natuur herstelt met een voedselbos, haalt een voedselbos ook extra CO2 uit de lucht. En dat hebben we hard nodig. We moeten met heel het land ons best doen om zo veel mogelijk CO2 uit de lucht te halen. Bomen zijn effectieve middelen om dit waar te maken.
Steunen van de lokale economie en voedselproductie
Met de voedselproductie die wij uit het voedselbos willen halen, willen we onszelf én de regio voeden. De regio willen wij voeden door onze producten aan lokale supermarkten, restaurants, scholen en (sport)clubs te verkopen. Hierdoor blijft het geld wat wij in het land hebben gestopt in de regio. Daarnaast nemen we het vervoeren van voedsel wat van ver weg moet komen weg, omdat organisaties om de hoek hun producten bij ons kunnen halen.
Inwoners uit de regio inspireren
Het is van belang dat dit balletje gaat rollen. Dat steeds meer mensen inzien dat we ons huidige (massale) voedselsysteem onze planeet vernietigt. Het is belangrijk dat mensen zien op welke manier het mogelijk is om landbouw uit te oefenen welke de planeet juist verder helpt. Dit willen wij realiseren door scholen met klassen mini-onderzoekjes te laten doen, door mensen die bij dagbestedingen zitten mee te laten werken en door via regionale kranten oproepen te doen om een kijkje te komen nemen.
Aantrekkelijk landschap
Als we door de polder fietsen of wandelen, zien we alleen maar rijen met dezelfde gewassen. Zo hoort de natuur er niet uit te zien. Met een voedselbos creër je hoogwaarde natuur wat er ook nog eens mooi en natuurlijk uit ziet. Inwoners uit de omgeving kunnen ook recreëren in het voedselbos. Ze kunnen bijvoorbeeld wandelen of tussen de bomen een boekje lezen.
Vele kleintjes maken een grote
We willen graag bijdragen aan het herstellen én behouden van de natuur op deze planeet. En dat willen we graag 'in het klein' doen, want alle beetjes helpen. Help jij ons mee het eco-systeem te herstellen en de planeet te redden?
Heel erg bedankt voor je hulp!