Daklozen en verborgen armoede in Nederland doneeractie documentatieproject 2020 2021
Verborgen armoede bestaat al langere tijd in Nederland. Nu door de crisis van 2020 een economische ramp veroorzaakt is, is te verwachten dat er veel meer onzichtbare armoede zal groeien. Daarnaast zal het aantal daklozen enorm toenemen, waar gemeenten niet eens weet van heeft wat de oorzaak eerder was.
Wij zijn zeer benieuwd of er na april 2020 door de overheid maatregelen genomen zullen worden een pakket samen te stellen voor deze doelgroepen. Er bestonden echter al tientallen beleidsregels per gemeente waar deze doelgroepen eerder buiten de boot vielen. Zij komen vaak niet in aanmerking voor de al bestaande regelingen.
Mensen die geen hulp kunnen aanvaarden of zelfs niet eens aangeboden krijgen worden dakloos, met alle gevolgen van dien. Minstens 12.000 jongeren zijn al dakloos in ons land. Hoeveel er daar nog bij gaan komen + hoeveel volwassenen inmiddels getroffen zijn of nog zullen worden willen wij graag in kaart brengen. Wij staan in Brabant in ieder geval altijd klaar voor deze doelgroep en zijn al jaren bezig iets te kunnen betekenen, vooral na de eerdere bezuinigingen hebben wij honderden mensen en gezinnen kunnen bezoeken met een simpele appelaart en goed gesprek.
We hebben met een aantal foto- en videografen uit Nederland om de tafel gezeten en dit bespreekbaar gemaakt. Zij zijn een project gestart om meer bewustzijn te willen creëren en het volgende -al dan niet in eigen stad- in kaart te willen brengen; om wie gaat het | welke leeftijden | welke verhalen | is er een oplossing | wat dient er te veranderen | welke acties zijn mogelijk | hoe schrijnend het is | overlevingsfases | slaapplekken | waar leeft men van | het kan jou ook overkomen, etc.
Door een documentatie te maken kunnen we in ieder geval laten zien hoe het leven van een dakloze eruit ziet, dat het iedereen kan overkomen, waar men mee geholpen is, waar men terecht kan en waar niet, de onrechtvaardigheden en strijd in kaart brengen, maar ook mensen in het dagelijks leven mee laten denken. We kloppen hiervoor ook aan bij diverse fondsen voor beeldmakerprojecten en de culturele sector, maar ook burgers kunnen meewerken dit tot stand te brengen.
Heb jij een inbreng of een initiatief? Laat het ons weten via mail. Graag vragen wij uw aandacht om dit mogelijk te kunnen maken. De beeldmakers hebben soms ander appartuur nodig wat gehuurd moet worden, de hoofdrolspelers willen wij iets kunnen schenken tijdens of na de opnames, drukwerkkosten moeten uitgegeven worden, reiskosten mogen gedekt worden, etc. Onze eigen pot is vaak negatief maar wij zorgen buiten en in dit project wel voor de contacten, webdesigners, ontwerpers, vormgevers, telefoon- en internetkosten, bezoeken de notaris en instanties en gezinnen in armoede, regelen bonnen waar slachtoffers echt iets mee kunnen, proberen hen de weg te wijzen om te kunnen overleven, bakken zoveel mogelijk taarten om in gesprek te kunnen blijven en helpen hen aan materialen die zij nodig hebben.
De beeldmakers maken voor dit project tijd, investeren werkuren en edituren en hebben aangeboden dit vrijwillig aan te gaan. Daar zijn wij al fantastisch mee geholpen. Mocht u iets kunnen betekenen, dan horen wij het heel erg graag. Donaties zijn meer dan welkom, ook via deze actiesite en onze website, wat uiteraard ook anoniem mag. Onze notaris gaat ervoor zorgen dat wij in 2020 een ANBI-status zullen krijgen waardoor donaties aftrekbaar zijn van de belasting in uw voordeel.
Heel graag komen wij met donatuers in contact. Uw naam kan later eventueel ook openbaar gepubliceerd worden, waarbij u een uitnodiging zal ontvangen voor de toekomstige exposities in verschillende steden in Nederland. Help mee aan bewustmaking, het kan u ook overkomen. Met elke cent die u investeert in dit project zijn zowel de doelgroepen en wij als organisatie, maar ook u uzelf, levenslang dankbaar. U kunt dit project later volgen op onze FB-pagina en doen ons best een aparte website of ander kanaal te realiseren.
U kunt bij interesse op de hoogte gehouden worden via mail. Bij voorbaat dank voor het lezen, meedenken en meedoen!