Buurtcafé in nood

Buurtcafé in nood | Geld inzamelen
 
 
Help! Ons buurtcafé wordt met sluiting bedreigd

Ons buurtcafé is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren kennen en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten. Twee keer per week verzorgen wij een buurtmaaltijd voor een zeer klein prijsje. Vooral ouderen maar ook alleenstaanden en koppels genieten samen van een 3 gangen menu en elkaars gezelschap. En voor enkele van onze gasten is dit een van de weinige moment in de week dat ze de deur uitkomen om andere mensen te ontmoeten. Soms is het de enige volledig warme maaltijd in de week omdat voor zichzelf uitgebreid koken niet meer als nodig of gezellig wordt ervaren. Maandelijks verzorgen wij 150 tot 180 maaltijden. Tijdens de koffiemiddag op zaterdag genieten buurtbewoners van een lekker stuk huisgemaakt gebak en het samenzijn, er wordt vrolijk gekletst en gelachen. Maar ook doordeweeks komen buurtbewoners en stadsgenoten langs voor een kopje koffie of een broodje maar vooral om even hun verhaal kwijt te kunnen.

Wij runnen het buurtcafé met veel liefde en passie voor de mensen om ons heen. Ondanks mijn lichamelijke beperking zet ik mij dagelijks in voor een open, gezellige en huislijke sfeer waar mensen zich gewenst en veilig voelen. 

Tot februari dit jaar hadden wij tevens een kringloopwinkel inpandig, waar wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een veilige werkplek boden, waar zij in eigen tempo hun talenten mochten ontdekken en ontwikkelen.

Helaas ontstond er, wegens achterstallig onderhoud, ernstige lekkage in onze ruimtes. Hierdoor ontstond een conflict met de verhuurder over een, voor ons, acceptabele huurprijs. Uiteindelijk hebben wij hulp gezocht bij de gemeente die eigenaar van het pand is. De tijdelijke verhuurder is hierop, tot onze grote verbazing, een juridische  procedure gestart tegen ons. Tot drie keer toe zijn wij door de rechter in het gelijk gesteld op diverse vlakken. In de laatste zitting heeft de rechter de tijdelijke verhuurder plus de gemeente geadviseerd om met ons tot een schikking te komen tav een opgelopen schuld door het huurgeschil. Maar daar wil de verhuurder niets van weten. Al onze betalingsvoorstellen werden van tafel geveegd. Ondanks dat wij, door de voortdurende lekkages, fikse materiele schade hebben opgelopen. En nu is ons door de verhuurder drie dagen de tijd gegeven om het gehele achterstallige bedrag van bijna €10.000 (€8850 plus rente) in 1 keer te voldoen. Als dat niet lukt zal er tot beslaglegging van de inventaris van het buurtcafé over worden gegaan. Wat natuurlijk vreselijk is voor al onze gasten die wij dan in de kou moeten laten staan alsook voor ons omdat wij ons levenswerk door ons vingers zien glippen. Het is onmogelijk voor ons om zo snel aan zo een groot bedrag te komen en dit zou dan ook het einde zijn van ons initiatief. Want zonder keuken, borden, bestek en tafels geen buurtcafe.  De stichting ontvangt geen subsidie of andere financiële middelen van gemeente of overheid. Wij zetten ons al 18 jaar, zonder enige ondersteuning, in voor de wijk, buurtbewoners en mensen in sociale nood.

Deze actie is onze laatste hoop om door te kunnen gaan. Elke gift, al lijkt hij nog zo klein, is zeer welkom en wordt in dank ontvangen.  Samen kunnen we er wellicht ervoor zorgen dat onze leuke, lieve, gezellige, soms kwetsbare en altijd welkome gasten nog vele jaren aan kunnen schuiven om tijdens de maaltijd toch even de dag door te kunnen nemen…

Nacima Khelfi
28-09-2018

Dank zij F. Visser van de CU is ons probleem gisteren in de gemeenteraad besproken. Na ruim een jaar is de verantwoordelijke wethouder nu toch bereid om met ons te praten. Hij heeft met verhurder gesproken die woensdag de executieprocedure heeft gestart. Deze zal binnen 5-6 weken uitgevoerd worden. Volgens onze advocaat moeten wij inclusief rente op een bedrag van bijna 10.000 euro rekenen. Wij hopen nog steeds op een wonder!

 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/232095/Buurtmaaltijden-in-Haarlem-in-gevaar-door-schulden-Hoe-komen-we-aan-10-000-euro


16 donaties
€ 10.370,00
Doel: € 10.000,00
103%

Deze actie is gesloten.