Bijdrage onkosten internetradio Progressieve Rock

Bijdrage onkosten internetradio Progressieve Rock | Geld inzamelen
 
 

Progressieve Rock is een internetradio dat mensen kennis laat maken met de muziekstroming Progressieve Rock. Daarbij komen verschillende prog radio programma's samen op dit platform. 

Progressieve rock (vaak afgekort tot prog; soms artrock, klassieke rock of symfonische rock genoemd) is een brede muziekstijl binnen het genre van de rock. Het ontwikkelde zich in het midden van de jaren '60 in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Aanvankelijk werd het 'progressieve pop' genoemd, waarbij men de soort rock bedoelde die afweek van de standaard rock. De teksten waren poëtischer (meer als een gedicht). Er werd elektronische technologie gebruikt voor nieuwe geluiden die bijvoorbeeld aan een klassiek strijkorkest doen denken. De muziek benaderde de toestand van 'kunst' en de opnamestudio werd het centrum van de muzikale activiteiten, in plaats van het podium. Net als bij de artrock is de muziek meer bedoelt om naar te luisteren in plaats van op te dansen.

Progressieve rock wordt soms (beperkt) gezien als bands met lange solo's, lange albums, fantasieteksten, enorme decors en uitbundige kostuums en een enorme toewijding aan technische vaardigheid. De manier waarop deze muziek is gemaakt is veel ingewikkelder dan de gewone rock. Hoewel deze stijl vaak wordt genoemd vanwege de samensmelting van hoge cultuur (zeg maar de klassieke muziek) en lage cultuur (zeg maar de popmuziek), namen maar weinig artiesten echte klassieke klanken op in hun werk en slechts een handvol groepen die opzettelijk klassieke muziek nabootsten of ernaar verwezen.

Dat de progressieve rock maar kort duurde kwam mede doordat critici (mensen die ergens kritiek op hebben) de muziek "overdreven" vonden. Wellicht dat het door de grote lengte van de nummers kwam die men maar weinig op de radio liet horen. Toch zijn er bands die succes bereikten tot ver in de jaren '80. Dit was wel vaak met kortere nummers en/of gewijzigde line-ups (de nummers op een album of in een show). Of ze brachten het als symfonische rock, arenarock of New Wave.

Men probeerde net als bij de artrock met de progressieve rock de rockmuziek naar een hoger niveau te tillen, waarbij de artrock meer experimenteel en wat luidruchtiger is. De progressieve rock is gevarieerder en gebruikt onderdelen van de klassieke muziek en volksmuziek en folk. Ook de videoclip wordt als kunstuiting gebruikt. Progressief betekent dan ook vooruitstrevend. Je zou het ook meer volwassen kunnen noemen.

Deze muziekstroming zenden we uit op progressieverock.nl Kosten die hiermee gemoeid zijn (we zijn geen stichting, vereniging of een bedrijf), worden op dit moment door mij zelf betaald (particulier initiatief). De onkosten kunnen door mij op dit moment gewoon opgehoest worden en bijdrage is niet perse nodig. Toch is elk bijdrage welkom en helpt mij de onkosten enigsinds te drukken. Iedereen is vrij iets wel of niet bij te dragen. Er is geen tijd verbonden aan de bijdrage en kan elk moment. Er zijn verschillende vrijwillige medewerkers betrokken bij deze progzender !

 

Wat kost nu Progressieve Rock aan kosten per jaar ?

Het budget waar nu uit geput wordt is ongeveer (alles inclusief BTW en per jaar) :

Buma/Sena (auteursrechtenafdracht via mijnlicentie.nl) : 1104 euro (max 500 slots)
Commisariaat voor de Media (toezichtkosten media-instelling) : 281,64 euro
Worldstream (huur Dedicated Server + hosting van deze server) = 486,24 euro
Live Streams (huur stream account extern, wordt en is opgelegd door mijnlicentie.nl) : 406,56 euro (500 slots, sponsorbedrag)
Domeinnaam en e-mail : 79 euro per jaar

dat is dan 1104 + 281,64 + 486,24 + 406,56 + 79 = 2357,44 euro per jaar om Progressieve Rock te kunnen laten bestaan !

Kosten die er altijd zullen zijn en jaarlijks meer worden als je een radio zender wilt zoals Progressieve Rock dat alleen via internet uitzend, zijn zowiezo altijd de Buma/Sena en de Commisariaat voor de media, dus 1104 euro en 281,64 euro. Zonder deze bedragen mogen we niet uitzenden en zijn we wettelijk strafbaar als we dat wel zouden doen. Je bent altijd verplicht (is wet sinds juli 2021) je aan te melden bij de Commisariaat voor de Media en als je ook muziek uit wilt zenden met auteursrechten (meeste muziek dat populair is, is dat) dan ben je ook wettelijk verplicht je aan te melden bij Buma/Sena.

Het overige zoals een dedicated server, stream account, domeinnaam en e-mail kun je laten zitten, maar dan kan je vrijwel niks. Die zijn ook nodig !


Daarnaast is er geïnversteerd in (alles inclusief BTW en eenmalig !) :

Jingels, 390 euro (3x een set jingels)
't Shirts 6 stuks, 140 euro
1000 visite kaartjes, 65 euro
Aankoop Lunaplayer, 45 euro
2x logo laten maken, 70 euro
Promotie beeldmateriaal voor website, 17 euro
Advertentie in IO Pages (5x), 450 euro

Eenmalige uitgavens zijn 390 + 140 + 65 + 45 + 70 + 17 + 450 = 1177 euro !

Die 200 euro per maand (omgerekend van 2357,44 euro per jaar) wordt uit eigen broekzak betaald. Nu we steeds bekender worden, komen er ook vragen zoals "waarom geen podcast, uitzending gemist of andere zaken" Een internetradio station starten en draaiende houden kost geld. Een van de kostenpost is de afdracht aan auteursrechten, deze hebben wij goed geregeld via een contract met mijnlicentie.nl Echter als er dingen bijkomen zoals podcast of uitzendinggemist, dan maakt dat de afdracht aan auteursrechten zo ontzettend duur, dat het voor ons onbetaalbaar wordt. Dat is dan door ons niet meer op te hoesten. Ja, je kunt natuurlijk reklame gaan uitzenden, maar dan wordt je gezien als een bedrijf en commercieel bezig waardoor de auteursrechten afdracht nog vele malen hoger worden tot zeker enkele duizenden euro's per jaar. Soms dragen mensen financieel iets bij, dat is in het verleden ook af en toe gebeurd en laatst ook weer. Arthur heeft een behoorlijke bedrag bijgedragen en mijn broer Martin ook, verder loopt er een doneeractie om het een en ander aan kosten te drukken.

De doneeractie vindt je op : https://www.doneeractie.nl/bijdrage-onkosten-internetradio-progressieve-rock/-71670

ALS je iets bij wilt dragen, doe dan gewoon iets kleins en wat je kan missen !

Ik ben met doneren soms wat voorzichtig mee, omdat ik niet afhankelijk wil worden van giften. Afhankelijk betekent dat je niet meer zonder kan en je de tent kan opdoeken als de kraan leeg lijkt te lopen. Dat wil ik niet. Door bewust de kosten laag te houden en alles zelf op te zetten, te ontwikkelen, beperkt het zich tot max 200 euro. Vaste kosten zijn, dedicated server, stream account 500 slots, registratie en gebruik van domeinnaam en e-mail, afdracht auteursrechten Buma/Sena via mijnlicentie.nl, Commisariaat voor de Media, dat zijn de belangrijkste dingen wel, denk ik.

Stephan Verrips

 

 

De Savornin Lohmanstraat 32
6702 BP Wageningen
The Netherlands

Mobiel : +31 6 8155 7079
E-Mail : stephan@progressieverock.nl

 

 

 Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.
20 donaties
€ 605,00