Be the change you want to see in the world | Geld inzamelen
 
 

Be the change you want to see in the world

Waar jongeren een toekomst hebben heeft een land een toekomst

Lampedusa, een onschuldig eilandje in het zuiden van Italië. We kennen het van de berichten over de open scheepjes op zee, tot aan de nok volgeladen met vluchtelingen uit West-Afrika. Jonge mensen, gezinnen soms, die met gevaar voor eigen leven de oversteek wagen naar Europa in de hoop op een toekomst. Een toekomst die ze niet denken te hebben in hun land van herkomst.

In de gemeenschappen waar ze leven wordt geld opzij gelegd zodat enkelen van hen de gelegenheid hebben om aan te monsteren op een schip. Tegen exorbitant hoge bedragen -er worden zomaar duizenden euro’s betaald voor een overtocht - zonder garantie op succes. Degene die wel levend Europa bereikt wacht een grote teleurstelling. Europa leek het land van melk en honing maar de realiteit is anders. Van bootvluchteling zijn de overlevenden nu gepromoveerd tot illegale immigrant

Waar jongeren een toekomst hebben heeft een land een toekomst

In  2016 was ik in Ghana en zat bij een bijeenkomst waar ik toch even stil van werd.  Het persoonlijke verhaal van de jonge man die bootvluchteling was en berooid terugkwam, kruipt onder mijn huid. Hij staat hier oprecht en zonder gêne en trots omdat hij de eerste stappen naar succes heeft gezet als kleine ondernemer. Hier voel ik een intense intrinsieke motivatie om aan te pakken en het heft in eigen handen te nemen. Waar jongeren een toekomst hebben heeft een land een toekomst. Deze jongeren zien een kans om de toekomst voor zichzelf en hun land te veranderen en verbeteren. Als ze het voor elkaar krijgen om die bevlogenheid, die vlam van ondernemingszin, in anderen aan te wakkeren, veranderen zij hun wereld en die van de mensen om hen heen. Het is niet eenvoudig, het vraagt om het breken met je traditie en je ouders, je familie en gemeenschap

In maart 2018 bezoek ik met een aantal personen/ondernemers Ghana in Afrika. We geven daar een aantal workshops aan jonge ondernemers. Jonge mannen en vrouwen die sinds enige tijd bezig zijn met een kleine onderneming om zich zo te ontworstelen aan de armoede in hun land. Banen zijn er niet en als ondernemer creëren ze toch mogelijkheden voor zichzelf en voor de mensen uit hun gemeenschap. We werken ook samen met een Ghaneese team op het gebied van education. In dit Education Center wordt aan jongeren een eerste training gegeven om de basisvaardigheden te leren die je nodig hebt voor het opzetten van een eigen bedrijfje . De bezieling van deze jonge mensen is indrukwekkend. Waren ze enkele jaren geleden nog zelf zoekend, boos en opstandig vaak omdat ze het gevoel hadden dat er geen mogelijkheden voor hen werden gecreëerd, nu zijn ze bijna verbeten aan het werk om andere jongeren een eerste handvat te geven voor een nieuwe toekomst, anders dan de toekomst als illegale migrant in Europa.

Doelen waar het geld voor zal worden gebruikt: ( wij zelf werken vrijwillig en zonder enig winstoogmerk)

- zakelijk evenement organiseren in hotels, marktplaats B to B? gratis voor de deelnemers

- platforms te realiseren voor de jonge ondernemers in Afrika

- Education met betrekking tot het ondernemersschap

- Het verzorgen van een klein beginkapitaal

we zijn ook nog op zoek naar personen, ondernemers, oud ondernemers........ die interesse hebben of het een uitdaging vinden om jonge mensen in africa te helpen aan een betere toekomst (mentor)Er zijn nog geen updates geplaatst voor deze actie.

 

Laat een reactie achter

0 donaties
€ 0,00

Je kunt nu de eerste zijn die deze actie steunt! Doneer en voeg optioneel een persoonlijke boodschap toe.