Bas moet beter worden. Help je mee?

Bas moet beter worden. Help je mee? | Geld inzamelen
 
 
Dit is Bas. Het hondje van Ester Dammers. Een bijzondere vrouw.

Ik ken Ester nu een half jaar. Ze is creatief. Fotografeert en maakt fantastische tekeningen. Heeft een blog. Schrijft op Twitter onder meer over haar woonplaats en wandelingen met Bas. Ester heeft een zicht van 5% en is daardoor arbeidsongeschikt. Dat verandert de wereld nogal. Ook qua inkomen. En dat is een probleem als je een zieke hond hebt zoals Bas, die het allerbelangrijkste is wat ze heeft.

Bas is al een tijdje niet in orde. Hij heeft al ruim een jaar artrose en wordt regelmatig erg ziek van een blaasontsteking die niet weg wil gaan. Met diverse dierenartsbezoeken, injecties en medicatie tot gevolg. Hij moet nu verder onderzocht worden om geholpen te kunnen worden. Een bloedonderzoek, echo en dan alles nog wat daarna volgt. Speciaal voer? Een ingreep? Medicatie? Zonder meer een flinke kostenpost. Zeker als je rond moet komen van een uitkering. Alles bij elkaar zullen de kosten uitkomen rond de 1000 Euro.

Help jij mee?

Bob van Varik

Fotograaf

P.S. Iedereen die doneert, maakt kans op een gratis portretshoot van 2 uur binnen Nederland, met 8 uitgewerkte foto's in hoge resolutie.
Zodra het doel is bereikt, maak ik de winnaar bekend!

Bob van Varik
25-03-2019

Met Bas gaat het in principe redelijk goed. Het nierdieet slaat aan waardoor ik merk dat hij minder drinkt en dus ook minder ('s nachts) plast. Ook zijn eetlust is iets verbeterd. Ik ben 2 weken geleden bij de dierenarts geweest voor een nieuwe bloedtest en daaruit bleek dat de bloedwaarden van de nierfunctie niet achteruit gegaan zijn en zelfs iets verbeterd. Veel meer verbetering moet ik volgens de dierenarts, omdat de waarden nog altijd het dubbele zijn van wat normaal hoort te zijn. Maar stabiel is beter dan achteruitgang.

Afgelopen zondag werd hij helaas wel ineens weer ziek. Koorts en heel erg braken. De volgende dag zat ik gelijk weer bij de dierenarts. Ik was zelf erg bang voor acute nierfalen, maar de dierenarts dacht dat hij iets verkeerds had gegeten (buiten waarschijnlijk) waardoor zijn lijf zo heftig reageerde. Honden met nierproblemen hebben een veel minder stabiele maag/darm huishouding dan gezonde honden en worden daardoor dus ook veel eerder ziek. Ik moet dus nóg beter opletten dan ik al deed, dat hij buiten niks van straat loopt te eten.

 


Bob van Varik
25-01-2019

De uitslag is binnen! Bas blijkt, zoals de dierenarts al vermoedde, een verminderde nierfunctie te hebben. Dit heeft verschillende klachten tot gevolg, onder meer het veel dorst hebben en veel plassen, verminderde eetlust, vermageren, doffere vacht et cetera. En indirect dus ook de blaasontsteking die hij nu al meerdere keren heeft gehad. Hij heeft sinds 11 januari een nierdieet gekregen (aangepast voer, brokken) waarvan we gaan kijken of het aanslaat. Binnen één a twee maanden zal er dan opnieuw bloedonderzoek gedaan moeten worden, om te kijken of de nierfunctie stabiel is gebleven, of desnoods zelfs iets verbeterd.

Wat ik zelf al vrij snel merkte, is dat Bas aanzienlijk minder dorstig is van de nieuwe brokken en dus ook minder vaak en veel hoeft te plassen. Ook in de nachten blijft hij nagenoeg droog, terwijl dat de laatste tijd toch echt wel anders was en het maandverband (wat hij in een plasband draagt), niet aan te slepen was. Ook begon ik na ongeveer een week te merken dat zijn eetlust leek te verbeteren. Ik had het al langer bestaande gebrek aan eetlust geweten aan het feit dat Bas altijd al een vrij kieskeurige eter is geweest en wel zin had in snoepjes en vlees, maar niet in zijn brokken. Dat tij lijkt nu gekeerd!

Zelf ben ik dus positief gestemd over de veranderingen die voor mij nu al zichtbaar zijn. Al geeft dat natuurlijk geen garanties voor wat een vervolgonderzoek uit zal wijzen. Het enige nadeel is dat zijn ingewanden erg moeten wennen aan het nieuwe voer en hij eens in de twee á drie dagen moet braken. Dat kan een aantal weken duren, in sommige gevallen kan een hond ook overgevoelig blijven voor een bepaald voer, dan moeten we kijken of we kunnen overstappen op een alternatief.

Omdat een deel van zijn nieren dus niet meer werkt, is dat ook niet meer te herstellen. Helemaal beter zal hij dus niet worden, maar het aangepaste dieet zorgt ervoor dat de problemen niet verergeren en kan mogelijk zelfs bijdragen aan verbetering. Hij zal de rest van zijn leven dus dit nierdieet moeten blijven volgen. Geen zak brokken meer halen bij de lokale dierenwinkel dus, maar bij de dierenarts. Brokken die ook in een hogere prijsklasse liggen. Donaties zijn dus nog altijd welkom! Sowieso wil ik nogmaals iedereen die gedoneerd heeft uit de grond van mijn hart bedanken. In zekere zin hebben jullie Bas gered, want als zijn nieren zonder ingrijpen nog slechter waren geworden, had dit kunnen leiden tot acute nierfalen, waarbij de kans op overlijden groot is.

Dank dus. Heel veel dank!

Ester & Bas


Bob van Varik
10-01-2019

Met Bas naar de dierenarts geweest voor bloedonderzoek. Ik koos voor de meest uitgebreide test met geriatrisch profiel. Dit is een test die specifiek is toegespitst op oudere honden. Zijn bloed wordt op maar liefst 60 verschillende waarden getest. Er moest wel een klein stukje van zijn vacht worden weggeschoren om een goede ader te vinden en ondanks dat het me geen pretje lijkt om een naald in je nek gejast te krijgen, hield mijn stoere terriërtje zich zeer kranig! Vrijdag volgt de uitslag en dan gaan we een ‘plan de campagne’ opstellen. De dierenarts denkt vooral richting nierproblematiek gezien het klachtenpatroon en geeft aan dat daar vaak wel aan te werken is met bijvoorbeeld aangepast voer. Maar, niet op de zaken vooruit lopen en eerst zien wat de test uitwijst

Het begin is er in elk geval en ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik ben dat jij, jij en jij en al die andere mensen die gedoneerd hebben, dit samen mogelijk hebben gemaakt. Een alternatief was er namelijk niet, terwijl de kans wel groot is dat Bas zonder medische hulp opnieuw ziek zal worden en dit patroon zich zal blijven herhalen. Mogelijk tot het hem uiteindelijk fataal wordt. En dat wil ik niet laten gebeuren. Mijn Bas wordt namelijk minstens één keer per week voor ‘jonge hond’ of zelfs ‘pup’ aangezien, omdat hij nog altijd fit en levenslustig is en duidelijk plezier in zijn leven heeft. Ik wil hem dat niet ontnemen door een paar hardnekkige klachten die waarschijnlijk (voor een deel) verholpen kunnen worden.

Ik heb het bloedonderzoek en bijbehorende kosten nu kunnen betalen dankzij jullie donaties en gelukkig is er ook nog een deel van over. Maar eigenlijk begint het nu pas, dus ik hoop dat we uiteindelijk het streefbedrag zullen halen om ervoor te kunnen zorgen dat Bas weer helemaal beter kan worden en er nog jaren tegenaan kan. Het een vrolijke blik in zijn mooie bruine oogjes en zijn bruine oortjes wapperend in de wind.

Warme groet van Ester en een natte neus van Bas!


Bob van Varik
23-12-2018

Dit zegt Ester over Bas...

Ik heb Bas sinds hij nét één jaar was geworden. Overgenomen van mensen die hem wegens omstandigheden niet konden houden. Doordat ik nog contact had met de dochter van de mensen waar ie vandaan kwam, ontdekte ik dat Bas het eerste jaar van z'n leven niet zo'n leuke jeugd heeft gehad. Voor een hond is dat eerste jaar bepalend.

Toen ik hem zag, was het liefde op het eerste gezicht. En niet omdat het zo'n knapperd was. Hij was érg mager en zijn vacht was dof en pluizig. Zijn oogjes stonden afwachtend, haast angstig. Maar ik hield meteen van hem!

Ik heb veel geduld met hem moeten hebben. Hij had extreme verlatingsangst en was daarnaast een vrij schrikkerig en bang hondje. Durfde geen trappen te lopen, schrok al snel van dingen als een wapperende vuilniszak op straat. Hij klampte zich bijna letterlijk aan mij vast als zijn reddingsboei.

Het heeft jaren gekost voordat hij het hondje werd wat hij nu is. Stoer, sterk en onverschrokken. Hij is nergens bang meer van, maar nog altijd zachtaardig met een goed hart. Eigenlijk lijken we wel op elkaar. Allebei veel meegemaakt, allebei gevormd door ons verleden, maar ons goede hart daar niet aan verloren.

Bas is inmiddels 15 jaar en 4 maanden oud. Dat is al flink op leeftijd voor een hondje, maar behalve de klachten waar we al sinds afgelopen zomer mee aan het tobben zijn, is het nog altijd een fit en levenslustig hondje. De huidige problemen zorgen alleen voor flink wat roet in het eten en kunnen ook gevaarlijk zijn.

Daarom wil ik er alles aan doen om hem beter te maken, zodat hij nog een aantal jaren een fijn leven kan leiden. Maar daarvoor heb ik jullie hulp nodig...


Bob van Varik
19-12-2018

Veel van jullie vroegen hoe is het nou met Bas?

Hij is maandag bij de dierenarts geweest. Na 3 weken antibiotica is de blaasontsteking niet weg nog. Dus er is wat anders aan de hand. Eerste week 2019 kan Ester naar de dierenarts voor een bloedonderzoek dankzij de donaties!

Wat zover weg leek is nu dankzij jullie mogelijk!

P.S. Volgen jullie Ester haar blog al? http://estrellaweb.nl/


Bob van Varik
19-12-2018

Een dag later en al 120 euro aan donaties. Geweldig. Dit houdt in dat Bas preventief onderzoek kan krijgen.

Dankzij jullie! Bedankt°


Bob van Varik
18-12-2018

Fantastisch nieuws! De eerste donatie is een feit! Bedankt Martin!


37 donaties
€ 530,00
Doel: € 1.000,00
53%

Deze actie is gesloten.