Nape, de Ara uit Elswout heeft hulp nodig!

Nape, de Ara uit Elswout heeft hulp nodig! | Geld inzamelen
 
 

Elswout in Overveen nabij Haarlem is al ruim 40 jaar het huis van een bijzondere populatie vogels. Op de voormalige kinderboerderij nabij Kraantje Lek werd in de jaren 70 een aantal Ara’s vrijgelaten. Deze grote papegaaien deden het goed en kregen zelfs baby’s. Sinds die tijd vliegen deze bijzondere vogels in de regio Kennemerland en horen ze bij het landgoed. Nape is de laatste van deze prachtige vogels. 

Nape is afgelopen woensdag 5 mei 2021 opgevangen door het Vogelhospitaal Stichting Vogelrampenfonds in Haarlem. Kort daarvoor is hij opgehaald door de Regionale Dierenambulance Haarlem in Bloemendaal waar hij een aantal dagen heeft zitten suffen in een boom en uiteindelijk naar beneden is gekukeld. Nape bleek ernstig verzwakt. 

AniCura Kennemerland heeft Nape daarna liefdevol opgenomen en gestabiliseerd. Er is een röntgenfoto genomen en Nape is heerlijk verwent met appels en pap. Onze held werd snel de lieveling van de kliniek en at dapper z’n pap van een lepel. 

De röntgenfoto geeft echter reden tot zorg. Er zijn wat vlekken geconstateerd rondom zijn maag. Dit kan op van alles duiden. Vooralsnog gaan we er vanuit dat hij klei of hout heeft gegeten en dat dat de verklaring is maar het moet nader onderzocht om erger uit te kunnen sluiten. 

Vrijdagochtend hebben wij van City Parrots (Grace en Roelant) Nape opgehaald en naar Universitair Dierenziekenhuis afdeling Vogels en Bijzondere Dieren gebracht voor onderzoek en opname. Hij is daar gewogen en er is bloed- en ontlastingonderzoek gedaan. Een verhoging van de witte bloedlichaampjes werd geconstateerd en daarom is Nape op antibiotica gezet. 

Ondertussen krijg Nape zijn krachten weer enigszins terug. Hij eet weer zelfstandig en heeft ook in Utrecht de harten van de assistenten gestolen. We krijgen dagelijks een update over zijn toestand. 

Maandag zullen meer onderzoeken volgen onder meer een MRI waarbij meer duidelijkheid moet komen over de aard van de vlekken in en rondom zijn maag. Er zijn ook zorgen om zijn hart en andere organen en zijn skelet lijk wat verzwakt. Wat dit inhoud voor de toekomst van Nape moet dan duidelijk worden. 

Zoals je zult begrijpen is dit allemaal zeer kostbaar. We kijken tegen een rekening aan van zeker een paar duizend euro voor alleen deze eerste week. Als Nape hier doorheen komt moet hij verder aansterken voordat we kunnen gaan nadenken over verdere rehabilitatie en misschien weer een vorm van vrijheid. Nape heeft in ieder geval gepaste zorg nodig. 

City Parrots vraagt daarom via crowdfunding om een bijdrage in de kosten voor de zorg van Nape

Roelant Jonker
11-07-2021

Lieve vrienden van Nape, 

Hoogste tijd voor een update! 18 juni is Nape ontslagen uit het ziekenhuis in Utrecht. Z’n bloedwaarden waren helemaal hersteld en hij at ook weer voornamelijk zelfstandig,  bleef aardig op gewicht en kwam zelfs weer wat aan. 

Met de dierenartsen de behandeling besproken en een verder herstelplan bedacht. Nape heeft nog immer pijntjes namelijk. In z’n knieën zijn calcium afzetting geconstateerd en daar heeft hij soms behoorlijk last van. Dus daar hoort een pijnstiller bij. Ook krijgt hij chondroitine en glucosamine ter ondersteuning van z’n gewrichten. Hij heeft ook nog een laag ijzer gehalte in z’n bloed dus een beetje roosvicee ferro zou dat kunnen ondersteunen. 

Nape is ingepakt na een laatste check en mee naar huis gegaan met City Parrots in Leiden. 

Nape zit nu in een grote papegaaienkooi voor verder herstel. Dat herstel kent z’n ups en downs. Bij aankomt was Nape nog al onder de indruk en vond hij nog niet de kracht om helemaal in de kooi te kruipen. De volgende ochtend zat hij echter snel genoeg op stok om z’n nieuwe verblijft te keuren. 

Al gauw bleek dat Nape wel wat eet maar dat ook veel aan ‘m moet worden aangereikt. Dingen die in het ziekenhuis favoriet waren zijn hier minder aantrekkelijk. Maar met wat engelen geduld krijgen we genoeg voedsel bij ‘m naar binnen om verder aan te sterken. Op sommige dagen gaat dit makkelijker dan andere. 

Nape boekt duidelijk vooruitgang maar hij is zeker nog niet de oude. Op sommige dagen heeft hij minder zin en spelen de pijntjes op. 

Hoewel hij duidelijk een wilde vogel is die geen behoefte heeft aan contact met mensen gedraagt hij zich als een ware heer tegenover ons. Stukjes appel en peer worden graag aangenomen. Als handen te dicht in de buurt komen of er te plotselinge bewegingen in zijn richtingen zijn dan maakt hij z’n ongenoegen daarmee duidelijk zonder daarbij te dreigen of te bijten. Z’n lichaamstaal is erg goed leesbaar. 

Naast eten slaapt Nape veel. Ook sloopt hij wilgentakken om z’n snavel bezig te houden. Schreeuwen doet hij amper en communicatie gaat juist vaak met hele kleine geluidjes. 

Voor Nape huren we kooi van Villa Filou. Deze kooien zijn van een bijzonder goede kwaliteit waarin we makkelijk dingen kunnen aanreiken en interacties heel natuurlijk zijn. 

Nape heeft inmiddels ook bezoek gehad van zijn voormalige hospita die hem de afgelopen jaren trouw van eten heeft voorzien in Bloemendaal. Dankzij haar goede zorgen en snelle optreden is Nape er nog. Ook voor Nape was het een gezellig weerzien. 

Al met al is het een heel intensief traject nog met Nape. De weg naar boven is zeker gevonden. Maar het tempo is heel laag. Geduldig volgen we het tempo van Nape en hopen dat hij langzaamaan weer verder op kan knappen. 


Roelant Jonker
05-06-2021

Herstel begonnen! 

Het is alweer een tijdje geleden dat we een update deden over Nape. De laatste keer waren we nog helemaal niet tevreden met zijn toestand. Nape had moeite om op gewicht te blijven en de ontstekingswaarden in z’n bloed bleven te hoog. Zelfs kersen en vers gebakken bananenbrood konden hem niet interesseren.

Gelukkig kunnen we nu een heel ander verhaal vertellen. Nape is begonnen aan z’n herstel! Hij kreeg weer een ander antibioticum en hier lijkt hij goed op te reageren. Ook kreeg hij meer dwangvoeding zodat hij ook lekker wat is aangekomen. 

Nape is nu krachtiger en krijgt meer praatjes. Ook laat hij de assistenten flink voor ‘m werken. De bloedwaarden zijn inmiddels net binnen referentiewaarden maar we gaan nog wel even door met de antibiotica. 

Inmiddels eet Nape ook meer zelfstandig. Dit antibioticum heeft minder maag en darmbezwaren dus hij krijgt weer trek. Hij komt snel aan en zal hopelijk binnenkort weer op normaal gewicht zijn. 

In het Universitair Dierenziekenhuis afdeling Vogels en Bijzondere Dieren heeft Nape nu een buitenvolière tot z’n beschikking. Daar geniet hij duidelijk van! Meer bewegingsvrijheid geeft echter ook meer kansen op onvoorziene complicaties. Want onze brokkenpiloot presteerde het om z’n hechtingen los te trekken. Gelukkig bleef de wond schoon, hij is inmiddels weer vakkundig gehecht en de hechtingen blijven goed zitten. 

We zijn dus erg tevreden met Nape en de weg naar herstel is duidelijk ingeslagen. Doel nu is de ontsteking uitbannen en volledig zelfstandig eten. 


Roelant Jonker
23-05-2021

Weer tijd voor een update over Nape. We hadden graag wat meer vooruitgang kunnen rapporteren. Vorige week hoopte we Nape mee te kunnen nemen om te gaan werken aan zijn herstel. Helaas bleek uit het bloedbeeld van Nape dat de infectie nog niet voldoende is gaan liggen. Meer zorgwekkend is dat Nape nog steeds niet zelf op gewicht blijft en nog steeds bij- en dwangvoeding nodig houdt om niet verder af te vallen. We zijn overgegaan op een ander antibioticum omdat Nape last leek te hebben van het oude middel en daardoor eetlust mist. Probiotica ondersteunen z’n kropflora nu. Nape eet zelf nog steeds graag fruit en zaden, druiven en amandelen zijn favoriet. 

Nape verblijft daarom nog steeds in Universitair Dierenziekenhuis afdeling Vogels en Bijzondere Dieren. Komende week kijken we opnieuw naar de bloedwaarden. Nape krijgt weer wat meer eetlust maar blijft nog ondersteuning nodig hebben. Kortom de situatie blijft nog zorgelijk voor Nape. Het is een oude baas en hij lijkt meer tijd nodig te hebben om te beginnen met herstellen. 


Roelant Jonker
13-05-2021

Lieve vrienden van Nape! 

Tijd voor een update! Nape zit sinds vrijdag in opname bij Universitair Dierenziekenhuis afdeling Vogels en Bijzondere Dieren 

Nape was nog heel zwak vrijdag maar at toch alweer zelfstandig wat pap en stukjes fruit. De bloedwaarden gaven aan dat hij een of andere infectie onder de leden had maar verdere diagnose was nog niet mogelijk. Een CT scan werd geadviseerd om duidelijkheid te krijgen over de vlekken die te zien waren rond de maag op de röntgenfoto. De daarvoor benodigde narcose was niet verantwoordt met een dergelijk verzwakt dier. 

We krijgen dagelijks updates over de toestand van Nape. In het weekend bleek als snel dat Nape goed reageerde op de antibiotica. Nape was stabiel en uiteindelijk stopte het gewichtsverlies. Ook eet hij weer zaadjes en ander lekkers. De antibiotica vind hij niet zo lekker en moet helaas vaak via dwang worden gevoerd, dit tijdens het dagelijkse wegen. 

Nape lijkt duidelijk te genieten van het contact wat hij heeft met een andere ara in de opname. Er wordt flink wat afgekletst en hij lijkt dagelijks meer praatjes te krijgen. Na zo lang alleen te zijn geweest (Toos stierf in 2008) moet dit heel fijn zijn voor Nape. 

Maandag was er genoeg vertrouwen om een CT scan te doen. Narcose is altijd risicovol maar gelukkig werd hij zonder problemen weer wakker. Er blijkt een trauma te zitten achter op de kop van Nape. Het blijft speculeren hoe hij daar aan gekomen is, het kan van alles zijn. Een aanvaring met een roofvogel, gevecht met wat kauwen zoals wij wel eens eerder hebben kunnen waarnemen of zelfs een aanvaring met een kat. 

Gelukkig lijkt de wond onder invloed van de antibiotica goed te helen. Van de vlekken rond de maag is niets meer te zien op de CT. Er wordt gedacht dat de vlekken op de eerste röntgenfoto een vergrootte milt was die met de behandeling ook weer wat tot rust is gekomen en weer normale proporties heeft aangenomen. Er zijn geen tekenen van andere problemen. De organen lijken verder in orde en ook de vliegspieren zullen herstellen. Wel is ook op het borstbeen sprake van een trauma. 

Woensdag 13-11 bleek uit een nieuw bloedonderzoek dat de ontstekingswaarden nog niet voldoende gezakt zijn. Nape blijft nu nog zeker tot maandag in de kliniek voor de verdere behandeling met antibiotica. 

De crowdfunding actie is een groot succes en heeft ruim 3800 euro opgeleverd voor de behandeling van Nape. Dat lijkt voorlopig voldoende voor de eerste medische zorg. We bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Ook de berichtjes bij de donaties waren vaak ontroerend en geven blijk van veel liefde voor deze vogel. Doneren kan nog steeds. 

Ook leren we meer over Nape en hoe hij de afgelopen jaren heeft weten te overleven nadat mevrouw Brandwijk naar een verzorgingstehuis vertrok en later is overleden. Nape had blijkbaar verschillende adressen waar hij werd bijgevoerd en onderhield warme contacten met sommige mensen. Het is goed te weten dat Nape al die tijd goed is verzorgt en dus niet door een gebrek aan voedsel in de problemen is geraakt. 

We hopen maandag de zorg voor Nape weer over te nemen zodat hij verder kan aansterken. Er komen nog moeilijke beslissingen over de rehabilitatie daarna. Nape kan niet meer alleen verder leven. We gaan op zoek naar begeleiding en maatjes voor ‘m. 283 donaties
€ 5.661,00